Hlavní obsah

ODS by ráda měla v kampani Václava Havla

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Občanští demokraté mají políčeno na předvolebního sólokapra. Uvítali by totiž, kdyby je v kampani před říjnovými volbami do Sněmovny podpořil exprezident Václav Havel. „Samozřejmě bychom se tomu určitě nebránili nebo bychom to i uvítali, protože v té intelektuální sféře – mezi touto skupinou obyvatel – pan exprezident je velká autorita,“ řekl v pátek Právu první místopředseda ODS David Vodrážka.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Mirek Topolánek, Jaroslav Šedivý (uprostřed) a bývalý prezident Václav Havel (vpravo) v pražské Kramářově vile

Článek

Zdůraznil, že zatím představitelé strany s Havlem ani s nikým z jeho okolí nehovořili, takže ještě není ruka v rukávě. „Typově je to člověk, který pro nás určitě může být přínosem,“ soudí druhý muž ODS. O předvolební strategii se zatím vedení strany bavilo prý neformálně.

Spolupráce ODS s Havlem by byla v době, kdy stranu šéfoval Václav Klaus, nepředstavitelná. V ODS přitom stále existuje dost straníků, kteří jsou s Klausem úzce spjatí. „Není to tak, že se vymezujeme vůči jednomu, nebo druhému. Velká část občanských demokratů má blízko jak k exprezidentu Havlovi, tak k prezidentu Klausovi,“ domnívá se Vodrážka.

Klaus se s ODS definitivně rozešel na loňském prosincovém kongresu, kdy stranu zkritizoval, že se vzdálila svým kořenům, a oznámil rezignaci na post čestného předsedy. Následně vzniklo několik malých stran, které se Klausem zaštiťují.

Havel se hned po pádu vlády zastal odstupujícího premiéra Mirka Topolánka. Prohlásil, že by ho měl Klaus znovu jmenovat premiérem. Exprezident se domnívá, že Topolánkův kabinet měl dokončit české předsednictví Unii. Jak uvedl server lidovky.cz,  Havel se v souvislosti s vyvoláním hlasování o nedůvěře vládě uprostřed českého předsednictví EU ostře pustil do soc. dem.: „Politici nemají dělat pitomosti, které poškozují stát. Doufám, že to voliči sociálním demokratům spočítají,“ řekl LN a svržení vlády označil za „kudlu do zad“.

Společným tématem pro Havla a ODS proti soc. dem. je také například podpora amerického radaru v Brdech.

Topolánek chce sjednotit pravici

Topolánek v pátečních HN prohlásil, že ODS musí ubrzdit „sešup doleva“, který teď prý hrozí Evropě i celému světu kvůli hospodářské krizi. Proto chce před volbami integrovat pravici a spolupracovat s občanskou společností, různými institucemi a spolky. Zmínil se například, že je hrdý na své ocenění bratří Mašínů či zřízení Ústavu pro studium totalitních režimů.

„Není pochyb, že ODS nemůže jít do voleb jakoby zapouzdřená strana, bez vazby na občanskou společnost, bez vazby na lidi, kteří dvacet let po revoluci cítí hrozbu v tom, že po nástupu socialistů a komunistů v krajích hrozí podobný scénář na republikové úrovni,“ je přesvědčen Topolánek. „My do voleb půjdeme velmi otevření, v jakési široké platformě svobody, platformě boje za těch uplynulých dvacet let,“ dodal. Za projev otevřenosti považuje například to, že v ODS je bývalý Havlův spolupracovník, někdejší disident Alexandr Vondra.

K volebnímu programu Topolánek poznamenal: „Zásadně odmítám v této kampani diskusi, jak vysoké budou daně. Nenechám se do ní natlačit.“ Právě snížení daní bylo hlavním tématem ODS před volbami v roce 2006.

Vodrážka s Topolánkem souhlasí. Volby podle něj budou specifické tím, že se budou odehrávat v době krize. „Zahrávat si ve volbách v této době s tématem daní by bylo určitě krajně nezodpovědné. Rozhodně nebude jedním z hlavních témat nějaké plošné snižování,“ soudí Vodrážka. Na druhé straně však téma daní z kampaně zcela nevymizí.

Reklama

Výběr článků

Načítám