Hlavní obsah

Odpůrci Paroubka na Facebooku přešli s fotkami do protiútoku

Novinky, Jiří Mach
Aktualizováno

Předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi se hrnou fotografie jeho odpůrců, kteří mu tak chtějí ušetřit čas s fotografováním lidí, kteří s ním nesouhlasí. Reagují tak na jeho nový postup nechat si fotografovat aktivisty vystupující veřejně proti němu či ČSSD a poté je zveřejňovat na webu. ODS to označila za "estébácké manýry", zabývá se tím i Úřad pro ochranu osobních údajů. K rozhodnutí fotit odpůrce se přihlásil šéf marketingu ČSSD Petr Dimun.

Foto: Novinky

Facebooková skupina Fotka pro Paroubka

Článek

Jen pár dní poté, co se provalilo, že si Paroubek najímá fotografy, aby fotili jeho odpůrce, vznikla na Facebooku skupina s názvem Fotka pro Paroubka. Ve středu odpoledne již čítala na 400 členů a jejich řady se dále rapidně rozšiřovaly.

„Paroubek si na demonstracích fotí odpůrce. Co mu usnadnit práci a poslat mu svoji fotku mailem na paroubekj@psp.cz? Vystavte ji taky tady! Záměr je jasný - dejme mu na vědomí co si o něm myslíme. A že nám jeho fízlové sou ukradený,“ vyzývá zakladatel stránky Zdeněk Strnad.

Někteří ze sympatizantů této skupiny zde své fotografie vyvěsili a nechybí na nich vztyčený prostředníček, někteří dokonce dodali i své celé jméno včetně adresy.

Nápad to nebyl ojedinělý

A není to jediná skupina na facebooku svého druhu. Své fotky vyvěšují Paroubkovi odpůrci také ve skupině zvané „Paroubek chce fotky svých odpůrců... tak mu je pošleme“. Ve středu odpoledne zde bylo registrováno bezmála 900 členů, z nichž na 70 aktivistů zde zveřejnilo svoji fotografii.

Se skupinou Fotka pro Paroubka je takřka totožná, dokonce i motto zní téměř stejně: „Paroubek si fotí své odpůrce, tak proč mu neulehčit práci a neposlat mu je na mail: paroubekj@psp.cz... Jen ať má přehled kolik nás je.“ Stánek sdružujících Paroubkovy odpůrce jsou ovšem na facebooku desítky.

Petr Dimun: Beru to na sebe

Šéf marketingu ČSSD Petr Dimun v reakci na informace médií ve středu uvedl, že pokyn k fotografování dal on. Chtěl prý v souvislosti s loňskou aférou, při níž docházelo k vrhání vajec na představitele ČSSD dokázat, že na předvolební shromáždění strany chodí stále stejné osoby, které setkání narušují. To ovšem nekoresponduje se svědectvím reportéra Lidových novin.

Nafotil jste je všecky? Nejen ty cedule, ale ty lidi, aby byli poznat, vyvěsíme je pak na náš web.
předseda ČSSD Jiří Paroubek podle LN<br/>

Podle něj to byl Paroubek, kdo nařídil svému fotografovi, aby všechny jeho odpůrce vyfotografoval. "Nafotil jste je všecky? Nejen ty cedule, ale ty lidi, aby byli poznat, vyvěsíme je pak na náš web," vysvětloval pak údajně Paroubek fotografovi.

ČSSD obvinila úřad z politizace

Fotografie se pak na webu soc. dem. skutečně objevily, s následnou reakcí však zřejmě ČSSD nepočítala. Občanští demokraté to označili za "estébácké manýry“, které připomínají praktiky z doby dávno minulé. Nelíbí se to ale především Úřadu na ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), jeho šéf Igor Němec již ohlásil, že úřad prošetřuje, zda nebyla porušena práva na soukromí.

"Zákon je v tomto ohledu jasný. Pořizování fotek pro osobní účely je na veřejném prostranství možné. Pokud by si ale stranické sekretariáty chtěly zakládat archiv kvůli porovnání, nebo dokonce zveřejňovat snímky bez souhlasu zachycených lidí, je to protizákonné," řekl Němec LN. Úřad prozatím podobné případy neřešil.

"Zákon je v tomto ohledu jasný. Pořizování fotek pro osobní účely je na veřejném prostranství možné. Pokud by si ale stranické sekretariáty chtěly zakládat archiv kvůli porovnání, nebo dokonce zveřejňovat snímky bez souhlasu zachycených lidí, je to protizákonné," řekl Němec LN. Úřad prozatím podobné případy neřešil.

Dimun se v tiskové zprávě také podivil, že ÚOOÚ se focením odpůrců na mítincích zabývá až nyní, když jej ČSSD převzala od ODS. "Vzhledem ke stranické příslušnosti šéfa ÚOOÚ Němce to zavdává důvodné podezření z politizace tohoto úřadu," uvedl Dimun.

Reklama

Související články

Paroubek si nechává fotit své odpůrce

Na akcích, kde vystupuje předseda ČSSD Jiří Paroubek, si jeho lidé fotografují obličeje oponentů vyjadřujících nesouhlas. Vedoucí marketingu ČSSD Petr Dimun...

Výběr článků

Načítám