Hlavní obsah

Odpouštění poplatků v lékárnách zdraží léky, tvrdí Julínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BENEŠOV

Odpouštění regulačních poplatků v lékárnách krajských nemocnic, ke kterému se chystají sociální demokraté, bude podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) znamenat zdražení léků. Hodnota poplatku se totiž odečítá od ceny léku. ČSSD kromě toho vyvolá kritickou situaci u ostatních lékáren, které budou regulační poplatky nadále vybírat, řekl Julínek na sjezdu České lékárnické komory v Benešově.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) a mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt

Článek

"Odpouštění poplatků v lékárnách znamená zdražování léků. A to je potřeba jasně říci. To znamená, že ČSSD, která tohle propagovala a teď to realizuje v krajích, chce zdražit pacientům léky v lékárnách, které jim patří, a zároveň vytvořit kritickou situaci u kolegů, kteří jsou jejich konkurenti," uvedl Julínek.

Regulační poplatky pro lékárníky představují spíše administrativní zátěž, protože ho odevzdávají zdravotní pojišťovně, potažmo zpět pacientovi formou slevy. "V okamžiku, kdy máme nařízenou povinnou slevu ve výši regulačního poplatku, tak jeho nevýběrem se dostáváme do červených čísel. Protože jsme povinni ho vybrat a přerozdělit zdravotní pojišťovně nebo pacientovi," řekl prezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Pokud by se někde poplatek nevybíral a jinde ano, mohlo by to podle Havlíčka znamenat složitou situaci. "V první fázi to vyvolá přesun účetnictví lékáren do červených čísel. Následně musí přijít změna cenového předpisu, což razantně zvedne spoluúčast pacientů, jejich doplatky, právě z toho důvodu, že výrazná část regulačního poplatku se promítá do slevy z ceny léčivého přípravku," podotkl Havlíček.

Zrušit poplatky slibuje ČSSD

Zrušení poplatků v krajských nemocnicích bylo dominantním předvolebním slibem sociálních demokratů a nyní je to i jedna z hlavních podmínek ČSSD pro jednání o krajských koalicích. Například ve středních Čechách kraj v příštím roce na hrazení poplatků za pacienty vydá asi 80 miliónů korun.

"Pacient přijde do nemocnice, nic nebude platit. Nemocnice nebude nic po pacientovi vymáhat," nastínil v pátek svou představu středočeský volební lídr ČSSD David Rath. U vchodů do krajských zdravotnických zařízení budou velké informační tabule, na nichž bude uvedeno, že poplatky za každého pacienta uhradí krajský úřad.

"Bude to zúčtováno, těch technických možností je několik," dodal Rath. V rozpočtu může být tato částka vedena jako dar občanům kraje na zdravotnictví, který půjde na základě smlouvy do nemocnic. Další možností je navýšit částku v již existující kapitole rozpočtu, ze které je vyplácena úhrada nemocnicím za objednanou zdravotní péči.

Reklama

Výběr článků

Načítám