Hlavní obsah

Odmítněte přímou demokracii, píšou voliči Pirátům

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pirátské straně přišel otevřený dopis podepsaný padesátkou voličů, který žádá, aby se strana zdržela prosazování prvků přímé demokracie. Podle pisatelů by totiž mohly ohrozit demokracii v zemi. Prvky přímé demokracie, například přímou volbu starostů a jejich odvolatelnost nebo obecné referendum, však mají Piráti ve svém programu.

Foto: Česká pirátská strana

Piráti: Pusťte nás na ně. Všichni nekradou!

Článek

Jak Právu řekl poslanec Vojtěch Pikal, který dopis zveřejnil v evidenci lobbistických kontaktů, bude strana ve Sněmovně vše pečlivě zvažovat.

Podle autorů dopisu „pánové Babiš, Okamura a Zeman patří mezi nejpopulárnější politiky“ a skandály přidávají politikům další sympatie, takže „zavádění přímé demokracie by znamenalo významné posílení pozic těch, kteří umí manipulovat, kteří využívají a přiživují strach a nenávist a kteří si mohou koupit ty nejlepší marketingové agentury“.

Na Okamuru si prý dají pozor

Autoři dopisu nabádají piráty, aby nevycházeli vstříc požadavkům SPD Tomia Okamury a aby zabránili možnosti, že by „referendum mělo možnost měnit ústavu, a tedy i možnost odstraňovat pojistky demokratického fungování země“.

Nerad bych se probudil jako Britové, překvapený tím, že Česká republika odchází z EU.
Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Soudě dle povolebních vyjádření předsedy České pirátské strany Ivana Bartoše strana nehodlá od prosazování prvků přímé demokracie ustupovat.

„Primárně dobrý zákon nechci spojovat s negativními efekty. Samozřejmě že v politickém prostředí, jako je Česká republika, kde hrají hlavní roli peníze, se musí vyřešit to, aby bylo prostředí transparentní a aby bylo jasné, kdo za koho kope. Nerad bych se probudil jako Britové, překvapený tím, že Česká republika odchází z EU,“ řekl Právu.

Zákon o obecném referendu z pera SPD Tomia Okamury, který počítá s vyvoláním hlasování na základě už sta tisíc podpisů, piráti zřejmě nepodpoří.

Strana bude jednat ve Sněmovně opatrně

Pikal, který o dopise své kolegy informoval, se domnívá, že strana bude ve Sněmovně jednat opatrně. „Máme prioritnější věci. Nedá se očekávat, že bychom nyní toto iniciativně přinášeli,“ řekl Právu.

Mezi prvky přímé demokracie, které slibovali piráti voličům před volbami, je nejen přímá volba starostů a jejich odvolatelnost, ale i celostátní referendum, občanské veto a neslučitelnost více funkcí vykonávaných na plný pracovní úvazek.

Reklama

Výběr článků

Načítám