Hlavní obsah

Odejdou-li lékaři do ciziny, mohou se zavírat malé nemocnice

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počátkem příštího roku se může české zdravotnictví dostat do situace, kdy bude muset přikročit k zavírání některých malých nemocnic. Prohlásil to v neděli v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Foto: Petr Horník, Právo

Leoš Heger

Článek

Pokud by odešla celá čtvrtina nemocničních lékařů, což ministr nečeká, musela by se zavřít v části nemocnic některá oddělení. Péče by se musela zkoncentrovat a převést na ošetřovatelská oddělení, kde by byli dlouhodobě nemocní. „Je dlouhodobě známo, že je přebytek nemocnic a není politická síla, jak ty nemocnice zavírat. Nakonec by možná došlo k tomu, že některé z menších nemocnic by se musely zavřít a personál by se přesunul do větších,“ podotkl Heger.

Byl by to výsledek akce Lékařského odborového klubu Děkujeme, odcházíme! a naplnění informace, že na víkendovém veletrhu v Praze vyplnilo formulář pro práci na klinikách v Německu a Rakousku přes pět tisíc českých lékařů. [celá zpráva]

Akci Děkujeme, odcházíme! už podpořilo téměř 3800 lékařů a jsou rozhodnuti k poslednímu prosinci letošního roku podat hromadnou výpověď z nemocnic.

Enormní byl rovněž zájem o nabídky německých a rakouských klinik. „To jsme nečekali,“ řekla Právu po skončení veletrhu Zlata Stašková z pořadatelské agentury RTK International. Uvedla, že už po čtyřech hodinách došly formuláře a musely se přivézt nové. Veletrh za dva dny navštívilo přes šest tisíc českých lékařů.

„Přednost dostanou ti, kteří perfektně znají němčinu. Největší zájem mají přitom kliniky v Německu a Rakousku o české ortopedy, internisty, gynekology, anesteziology a lékaře dalších profesí. Na jedno nabízené místo tak bylo padesát zájemců. Kliniky si teď všechny budou zvát k pohovorům,“ uvedla Stašková.

Zahraniční kliniky nabízejí měsíční plat 3700 až 4500 eur. Mladí lékaři přitom v ČR mají nástupní plat bez služeb asi 17 tisíc korun a průměrný plat kvalifikovaného lékaře v ČR se všemi službami je kolem padesáti tisíc korun.

Německo shání lékaře všude

„My požadujeme pro českého lékaře 1,5- až 3násobek průměrné mzdy v zemi, tedy pro začínajícího 35 tisíc a pro plně kvalifikovaného asi 72 tisíc korun, ale za základní pracovní dobu. Bez služeb a přesčasů,“ řekl Právu předseda LOK Martin Engel.

V Německu podle informací prezidenta České lékařské komory Milana Kubky chybí nyní kolem čtyř tisíc lékařů a v roce 2012, až skončí výjimka v množství přesčasů, jich bude chybět deset tisíc.

Německo se snaží na tuto situaci připravit a shání lékaře po celé Evropě. Česká vláda chce svým lékařům naopak plat snížit a to je nepřijatelné. Proto jich tolik chce odejít do zahraničí za prací,“ řekl Kubek Právu.

Ministr zdravotnictví ale vyjádřil přesvědčení, že všichni lékaři neodejdou. „Ono to chce trošku dobrodružnou povahu. Já je chápu, ale přidat všem, a na takovou výši prostě nejde. Nejsou na to peníze,“ řekl.

Resort připravil krizový scénář, který spočívá v několika bodech:

  • přednost při ošetření by měly akutní stavy a prodlužovaly by se čekací doby na plánované operace;lékaři, kteří by v nemocnicích zůstali, by měli vyšší plat;
  • vztah lékaře i pacienta by hodně utrpěl, protože lékaři by neměli na pacienta tolik času a nemohli by se mu věnovat;
  • zřejmě by došlo i k zavírání některých malých nemocnic nebo oddělení v nich.

„Péče by se pak koncentrovala do větších nemocnic, tam by se přesunul i personál ze zavřených nemocnic,“ řekl Heger. Přesto ale věří, že k exodu lékařů nedojde, protože to je spojeno i s mnoha komplikacemi.

„Každému, kdo do ciziny chce odejít, budu fandit, protože to této zemi z dlouhodobého hlediska pomůže. Respektuji jejich volbu a udělám vše pro to, aby se podmínky v českých nemocnicích zlepšily, ale nejde to udělat za půl roku,“ prohlásil Heger.

Dodal, že „v současnosti přidat lékařům není možné a už vůbec ne na násobky platu, jak požadují“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám