Hlavní obsah

Odcházející politici si odnesou statisíce

– PRAHA
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Až statisíce korun si odnesou do mimoparlamentního života odcházející poslanci. Jistotu až pětinásobku měsíčního platu zaručuje odcházejícím poslancům i ministrům platový zákon, který jim má pomoci v začátcích nového života bez politiky.

Článek

Právě takové sumy nyní čekají na necelou stovku poslanců i členů vlády, kteří v politice končí dobrovolně anebo je z ní vymetou voliči.

 S nejtučnějším odchodným podle všeho odejde místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU), který kvůli preferencím své strany nemá příliš šancí na další politické angažmá. Jeho odchodné dosáhne 664 tisíc korun hrubého.

O něco méně by měl dostat další unionista, ministr obrany Karel Kühnl. Může se pohybovat od 291 600 Kč až po 329 400 korun. To podle toho, dokdy bude odstupující vláda pověřena výkonem své funkce. Kühnlova výše totiž záleží na dnech, protože do funkce ministra nastoupil začátkem srpna 2004 a pro odchodné jsou rozhodující celé ukončené roky ve funkci

Na rozdíl od Kühnla strávil Němec ve vládě celé funkční období, proto má nárok na vyšší odchodné.

Další z unionistických ministrů, šéfka informatiky Dana Bérová působila v kabinetu nejkratší dobu, proto má nárok na dva měsíční platy, což je v jejím případě 291 600. Pokud by se ovšem stala opět členem vlády, jak to nevyloučila, na odchodné by právo neměla.

Podmínkou pro vyplacení odchodného totiž je, že politik nebude do tří měsíců zvolen do žádné ústavní funkce.

Vyšší funkce, víc peněz

Tuto jistotu již dnes má místopředsedkyně Sněmovny Jitka Kupčová (ČSSD), která svou politickou kariéru vzdala. Dostat by tak měla 528 tisíc korun před zdaněním.

Rodinným financím může pomoci odchodné stínové ministryně práce a sociálních věcí Aleny Páralové (ODS), kterou její strana zařadila na nevolitelné místo. Za roky odsloužené ve Sněmovně jako místopředsedkyně sociálního výboru má nárok na 325 500 korun.

Přesně tolik dostane i její stranická kolegyně Kateřina Dostálová, jež v politice končí dobrovolně. A peníze získá za funkci předsedkyně podvýboru pro kulturu.

Šéfka petičního výboru Zuzka Rujbrová-Bebarová (KSČM), která se kvůli špatnému umístění na kandidátce do Sněmovny možná již nedostane, by si odnesla 384 tisíc hrubého. Stejnou sumu získá také Miroslav Beneš (ODS), který vůbec nekandiduje.

Podle zákona o platech ústavních činitelů se výše odchodného odvíjí od měsíčního platu, který se násobí počtem ukončených let ve funkci. K tomu se pak připočítává ještě jeden plat, avšak maximálně může jít o pět měsíčních platů. Nezdaněné náhrady, které poslanci pobírají k měsíčnímu platu, se při odchodném nijak nezohledňují.

Minimum: 57 600 korun

Vzhledem k tomu, že poslanci si opakovně odmítli znovu zmrazit své platy a díky tomu jim od letošního ledna o několik tisíc vzrostly, činí nyní základní měsíční plat zákonodárce 57 600 korun hrubého. Jen základ ale pobírá minimum poslanců, neboť zhruba tři čtvrtiny z nich zastávají nějakou sněmovní funkci, za což jejich příjem úměrně roste.

Jako "nejchudší" tak letos z politiky odejde několik poslanců, kteří nastoupili jako náhradníci v průběhu volebního období a v příští Sněmovně se již neobjeví. Týká se to např Silvy Černohorské (ČSSD), která nastoupila letos v dubnu za Zdeňka Koudelku a již nekandiduje. Za čtvrtletí ve Sněmovně si odnese 57 600 Kč.

Stejnou sumu dostane také Jana Hamplová (ČSSD), která sice nastoupila již loni za zemřelého Pavla Dostála, avšak ve funkci nebude mít dokončený celý rok.

Zatímco odcházející poslanci si do civilu odnesou pouze odchodné, končící členové vlády mají oproti nim jednu výhodu: ještě tři měsíce po skončení funkce mohou používat služební vozidlo i s řidičem.

Kolik kdo může dostat
Pavel Němec664 000
Jitka Kupčová528 000
Zuzka Rujbrová384 000
Miroslav Beneš384 000

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám