Hlavní obsah

Odbory žádaly o stažení zákona o stávce, Drábek je nevyslyšel

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odboráři z centrály ČMKOS na čtvrtečním jednání předsednictva tripartity opětovně požádali vládu o stažení chystaného zákona o stávce, měli ale smůlu. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který za novinkou stojí, jej pouze poslal do připomínkového řízení.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

Podle zákona v jeho původním znění by odboráři museli například ohlásit stávku pět dní dopředu a 24 hodin před jejím zahájením navíc předat zaměstnavateli jmenný seznam účastníků. Před několika týdny byl návrh zákona poslán do připomínkového řízení.

Odboráři ale požadují jeho úplné stažení. Podle šéfa ČMKOS Jaroslava Zavadila je současný zákon o kolektivním vyjednávání dostačující. "Vláda se trošku odchýlila od původní myšlenky," uvedl.

Šéf odborů namítl, že podle navrhovaného znění by mohly stávkovat pouze odbory a například generální stávka během listopadových událostí v roce 1989 by tím pádem byla nelegitimní.

Drábek ale jeho žádosti vyhověl jen částečně. Návrh věcného zákona o stávce poslal do druhého připomínkového řízení. „Považuji to za vhodnou cestu,“ konstatoval. Dodal, že se nejedná o akutní záležitost, a proto doufá v odbornou diskusi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám