Hlavní obsah

Odbory a protivládní iniciativy protestují před ministerstvy školství a kultury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odborové organizace, protivládní iniciativy a jejich sympatizanti přichystali na úterý první protestní akci v rámci tzv. okupace ministerstev. Až do odpoledních hodin chtějí demonstrovat v okolí sídel resortů školství a kultury. Podle oficiálních informací má akce trvat do 16:00.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mezi demonstrující přišel i ministr školství Petr Fiala.

Článek

Účastnící protestní akce se asi hodinu po poledni přesunuli od ministerstva školství před ministerstvo kultury. Zde symbolicky zablokovali vstup do budovy metr vysokou zídkou z knih. Kolem vchodu také rozvinuli papírový řetěz složený z propagačních materiálů.

Už ráno se protestující shromáždili před sídlem ministerstva školství, které je nedaleko od resortu kultury. Na místě rozbili informační stánek.

Nedlouho po zahájení akce se přišel s pořadateli pozdravit nový ministr školství Petr Fiala. Od organizátorů měl získat symbolickou kouzelnou hůlku, jelikož při svém příchodu na ministerstvo řekl, že nemá kouzelnou hůlku, kterou by vyřešil nešvary na školství.

"Bezprostředně jak mi ji dáte, tak ji vyzkouším na ministerstvu, jestli funguje," řekl s úsměvem Fiala. A když prý hůlka nebude fungovat, pozve aktivisty při řešení problémů ve školství k dialogu.

Hanáková se protestu diví

Na ministerstva školství a kultury podali protestující dopisy, v nichž vysvětlují, co jim na vládních krocích vadí. V rámci kultury je to třeba zvyšování cen vstupenek nebo církevní restituce. "Ministerstvo kultury žádné reformní zákony nepředložilo, my jsme tady, jenom abychom upozornili na dlouhodobé podfinancování toho resortu," uvedl mluvčí platformy Stop vládě Jan Májíček.

"Vedení resortu navzdory úsporným opatřením musí stále pečovat o 29 příspěvkových organizací, které zřizuje. Nadto se snaží maximálně finančně pomáhat všem subjektům a organizacím, které přispívají k šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí," uvedla ministryně Hanáková. Nechápe prý, proč jsou protesty zacíleny právě na její úřad.

Účastníci akce protestují proti dopadům úsporných škrtů Nečasova kabinetu, nelíbí se jim také například plánovaná reforma vysokých škol, které počítá se zavedením zápisného na školách. Premiér Petr Nečas v pondělí protesty odsoudil.

Odboráři představili protestní program minulé úterý. Jedním z jeho stěžejních bodů jsou právě blokády pěti ministerstev. Kromě školství a kultury se v příštích dnech a týdnech dotknou také ministerstev práce a sociálních věcí, financí a zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám