Hlavní obsah

Odborníci i čtenáři se shodují, debatu kandidátů vyhrál Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První debatu prezidentských kandidátů Miloše Zemana a Jana Fischera, kterou v pátek večer vysílala stanice Prima Family, vyhrál na celé čáře prvně jmenovaný. Byl lépe připraven a nepůsobil tak nervózně. Fischer byl příliš emotivní a dlouho hledal slova. Na Zemanově vítězství se shodli experti i veřejnost.

Foto: Reuters

Politická debata Miloše Zemana a Jana Fischera

Článek

„Fischer byl nervózní, přitom jaksi útočný. Nemyslím jenom vůči Zemanovi, to snad jen jednou nebo dvakrát. Je nějak nejistý, v napětí,“ řekl Novinkám politolog Zdeněk Zbořil.

„Fischer byl jakoby školometsky připraven nějakým týmem, nejde to z něj, ale zvnějšku. Zeman má však úplně jinou politickou kariéru. Zatímco na začátku besedy se zdálo, že je nervózní, on takových besed zažil stovky, on umí poznat, kdo před ním sedí, a rychle se chytne. Fischerovi škodí až úporná snaha se prosadit, řekl bych nemístná asertivita. Jestli mu to radí, dobře, ale pan Fischer není americký prezident, který se to učí od první třídy obecné školy," vysvětlil Zbořil.

Nepříjemné otázky: Zeman se ptá Fischera na jeho životopisVideo: Prima FTV

„Projev pana Fischera vypadal méně vyrovnaně, vypadal, že je nervózní. Dělalo to na mě dojem, že byl nějakými profesionály proškolen, aby vypadal sebevědomě a silně, ale v kombinaci s tou nervozitou to bylo spíš kontraproduktivní,“ všiml si další politolog, Tomáš Lebeda.

Nepříjemné otázky: Fischer se ptá Zemana na odchod z politikyVideo: Prima FTV

Podle mediálního analytika Daniela Köplla Fischer překvapil tím, že se mu místy dařilo být vtipný. Snažil se být také uvolněný, jeho gesta však svědčila o opaku, řekl ČTK. Fischer během debaty gestikuloval velmi rozevlátě, jako by se snažil dodat svým vážným slovům lehkost.

Řeči Fischerova těla si povšiml také Lebeda. „Jeho přílišná gestikulace nepůsobila věrohodně. Pro někoho by ta gesta mohla vypadat trochu přezíravě,“ řekl Novinkám.

Duel Fischer Zeman: Kandidáti hovořili anglickyVideo: Prima FTV

Ve výkladu Fischer často dělal zbytečné pauzy. Když oba kandidáty zpovídal americký novinář Erik Best a chtěl po nich odpovědi v ruštině a angličtině, bylo znát, že Fischer musí hledat nejen slova, ale i obsah.

Duel Fischer Zeman: Kandidáti hovořili ruskyVideo: Prima FTV

Názor čtenářů Novinek: Zeman jednoznačně vyhrál

„Oba jsou sice absolventi Vysoké školy ekonomické, ale Zeman čte, dokonce bych řekl, že je na něm vidět, že čte i poezii a má bohatší jazyk. Když má možnost mluvit delší dobu, slyšíte tam ještě jinou vzdělanost, jinou formu intelektu než má Fischer,“ vysvětlil Zbořil.

„Bylo to dost zkreslené tím, že tam bylo velké publikum, lidé, kteří tam přišli už přesvědčení. Oni jen věděli, že musejí aplaudovat,“ dodal Zbořil a uvedl, že tak často činili i na dost nevhodných místech, jednou například přerušili Fischera uprostřed myšlenky. Tábory příznivců obou kandidátů se však podle něj chovaly stejně.

Jak Zbořil na závěr dodal, měli bychom se připravit na další kolo debat ve složení Zeman - Schwarzenberg.

To, že v televizní debatě zvítězil jednoznačně Zeman, dokládá i výsledek hlasování v anketě na webu Novinek. K sobotní 10. hodině uvádělo 83,3 procenta z celkových 26 tisíc hlasujících čtenářů, že podle nich duel vyhrál Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám