Hlavní obsah

Fischer se Zemanem v prvním duelu zažili zkoušku z angličtiny a ruštiny

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Ovčáček

Favorité prezidentské volby Jan Fischer a Miloš Zeman se v pátek vůbec poprvé střetli v televizním duelu. Během debaty vysílané večer televizí Prima Family došlo na zkoušku znalosti angličtiny a ruštiny, za své otce horovaly i jejich děti Jan a Kateřina. O atmosféru se postaralo publikum, kdy se skandování zhostili hlavně Zemanovi příznivci.

Duel Fischer Zeman: Kandidáti hovořili anglickyVideo: Prima FTV

 
Článek

Prezidentský duel se natáčel v pátek odpoledne v RockOpeře v pražských Holešovicích. Ještě před tím, než se rozsvítila červená na televizních kamerách, přišli se Fischer se Zemanem pozdravit s publikem. To bylo rozděleno podle přízně k hradním uchazečům. Zeman si při dočasném odchodu do zákulisí neodpustil první z řady bonmotů. „Za chvíli přijdeme a s námi přijde zákon,“ pronesl. Stoupenci ho odměňovali výkřiky „Zeman na Hrad!“.

Duel Fischer Zeman: Kandidáti hovořili ruskyVideo: Prima FTV

Krátce po úvodní znělce vstoupili Fischer se Zemanem do arény. Doprovázely je fanfáry z předehry opery Libuše, která se hrají při příchodu prezidenta. Fischer na dotaz moderátora Jana Punčocháře uvedl, že není z prvního duelu se Zemanem nervózní. „Proč bych měl být, já se na to těším,“ řekl s tím, že se na debatu připravoval v řádu hodin. Od počátku však bylo znát, že opak je pravdou a že Zeman vystupuje mnohem suverénněji než jeho protějšek.

Zeman se vzdal prvního slova

Následně se řešilo, který z kandidátů bude mít první slovo. Rozhodnout měla hra kámen, nůžky, papír. Zeman se ale vzdal možnosti promluvit první ve prospěch Fischera. „Bohužel jsem zaostalý člověk a tuhle hru neznám,“ uvedl s tím, že raději hraje šachy. A v takovém případě je ve výhodě druhý hráč v pořadí.  „Honzo, zkus tah na E2, E4,“ přidal. Fischer mu odvětil pohotově: „To je pro amatéry, já bych začal s něčím složitějším“.

Foto: ČTK/AP

Miloš Zeman a Jan Fischer v duelu prezidentských kandidátů

Oba uchazeči o Hrad se potom během 45 sekund představili. Fischer se označil za nezávislého a nestranického kandidáta. „Jdu s programem, jak vrátit do české politiky slušnost,“ prohlásil.

Zeman uvedl, že se nechce vychvalovat. Místo toho citoval filosofa Jeana Paula Sartra: „Pravda o tobě se skutečnou pravdou stane teprve, projde-li druhými“. Na Fischera mířila slova, že nechce hovořit v obecných frázích. Podle Zemana je třeba mluvit o tom, jak svých cílů dosáhnout. „A pokud jsme toto neřekli, neřekli jsme nic,“ doplnil.

Shodli se na kritice Klausovy amnestie

Oba kandidáti se v diskusi shodli v kritice amnestie, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus. Zeman též prohlásil, že na současné české politické scéně není žena, kterou by měl rád. Dodal, že se mu líbila železná lady Margaret Thatcherová. A to díky válce o Falklandy mezi Británií a Argentinou. Podle Zemana totiž díky tomu v jihoamerické zemi padla diktatura a lidé mohli začít tancovat doposud zakázané tango.

Fischer se pak ohradil proti tvrzení, že byl loutkovým předsedou vlády. „Byl jsem premiérem, který ovšem nebyl loutkou,“ řekl. Vyjádřil se i k tomu, že advokátka Hana Marvanová popírá, že je členkou jeho poradního sboru. Podle Fischera věděla, že do něj bude zařazena s tím, že to v žádném případě není jeho fanklub složený jen z lidí se stejnou názorovou hladinou. V tu chvíli došlo k slovní přestřelce se zemanovským publikem. „Lže!“ ozvalo se. „Já nelžu,“ opáčil Fischer po delší odmlce.

Do Zemana šili kardiolog Pirk i režisérka Pavlásková

O zpestření debaty se postarali příznivci obou kandidátů, kteří byli pozváni do arény. Fischerova podporovatelka, režisérka Irena Pavlásková, označila Zemana za chytrého muže, vytkla mu ale časté užívání bonmotů. „Politika se dá dělat s úsměvem,“ replikoval Zeman a přidal, že blbou náladu nemůže odstraňovat prezident, který vypadá, jako že má „trvalou žaludeční nevolnost“.

Zeman čelil v duelu výtkám týkajícím se financování jeho volební kampaně, když kardiochirurg Jan Pirk, který podporuje Fischera, uvedl, že v něm vidí řadu šedivých míst. „My nemáme pana Chrenka, který přispěl k zázračnému zbohatnutí Stanislava Grosse,“ odvětil Zeman v narážce na podnikatele, který přispěl milióny korun na Fischerovu kampaň. A přidal, že nyní obdržel deset tisíc korun od tělovýchovné jednoty v Novém Veselí, kde má chalupu. „Není to chrenkovský dar, ale je to poctivý dar,“ dodal.

V debatě vystoupila též Zemanova dcera Kateřina a Fischerův syn Jan. Zemanová na dotaz, co dělá pro vlast, prohlásila, že pomáhá v kampani tátovi. A vyslovila názor, že když bude její otec zvolen prezidentem, tak to bude jedna z nejlepších věcí, co se zemi může stát.

Co dělají děti prezidentských kandidátů pro vlast?Video: Prima FTV

Alkoholová "jelcinizace" Hradu nehrozí, ujišťoval Fischer

Oživení přineslo vystoupení amerického novináře žijícího v ČR Erika Besta. Fischera se Zemanem vyzkoušel z angličtiny a ruštiny. Oba kandidáti uspěli v angličtině, podle Besta byl ale Zeman přeci jenom v odpovědi pohotovější, což mohli pozorovat i diváci. Fischer svou nervozitu maskoval rozmáchlými gesty a znatelně se potil. Nutno mu však přiznat lepší anglickou výslovnost. V ruštině jednoznačně bodoval Zeman, Fischer mnohokrát dlouho hledal slova.

Když se probíraly trapasy politiků, Zeman v reakci na alkoholové eskapády někdejšího ruského prezidenta Borise Jelcina pronesl dle Fischerových slov „instruktáž“. Zeman uvedl, že na rozdíl od Jelcina usrkává jednu sklenku slivovice půl hodiny, a tak mu nehrozí opilost. „Alkoholik je ten, kdo neumí pít,“ prohlásil. Fischer přidal, že pokud usedne na Hradě, „jelcinizace“ nehrozí.

Nepříjemné otázky: Zeman se ptá Fischera na jeho životopisVideo: Prima FTV

K závěru duelu si kandidáti vzájemně položili jednu nepříjemnou otázku. Zeman se Fischera optal, proč v době, kdy se ucházel o vedení Českého statistického úřadu, neuvedl v životopise, že byl členem KSČ. „Byl to profesní životopis,“ sdělil Fischer s tím, že mu bylo řečeno, že není nutné takový údaj uvádět.

Nepříjemné otázky: Fischer se ptá Zemana na odchod z politikyVideo: Prima FTV

"Podvodné" mikrofony

Výkon obou kandidátů dokonce ohodnotil i psycholog Karel Humhal. Usoudil, že Zeman je více schopen odolávat zátěži, Fischer pak podle něj dal do debaty více srdce a emocí.

V rámci duelu byl také měřen hlukoměrem potlesk příznivců obou kandidátů. Na úplný závěr to vyvolalo nelibost mezi zemanovci, kteří si stěžovali, že ruchové mikrofony byly rozestavěny tak, aby nakonec zvítězil Fischer. „Je to podvod,“ křičeli. Zeman je ale následně požádal, aby výsledek decibelové soutěže uznali. A vyslovil přitom jako prognostik naději, že prezidentské volby dopadnou obráceně.

Anketa

Kdo v první debatě prezidentských kandidátů vyhrál?
Miloš Zeman
85,5 %
Jan Fischer
14,5 %
Celkem hlasovalo 43281 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám