Hlavní obsah

Od Švýcarů jsme neměli všechny informace, tvrdí Rampula ke kauze MUS

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do sporu o to, kdo zanedbal komunikaci se švýcarskou justicí, která se obrátila na českou stranu s návrhem, aby se připojila k žalobě o 12 miliard korun zabavených ve švýcarských bankách, se zapojil i bývalý pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Podle Švýcarů pocházejí peníze z trestné činnosti související s kauzou privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

Článek

Rampula odmítá, že by informace vázly u něj. Podle něj státní zastupitelství informace žádalo od Švýcarska už na jaře, kdy výzva k připojení Česka coby poškozené strany dorazila.

„Jako řadový státní zástupce už nemohu nahlédnout do spisu a říct konkrétní data. Napsali jsme ale zprávu o vyřízení žádosti s tím, že ministerstvo financí na nás požaduje bližší informace ke stíhanému skutku a ty jsme zatím nedostali,“ uvedl Rampula.

Kauzu projedná vláda

Čeští politici si kauzu přehazují jako horký brambor. Naposledy ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v úterním rozhovoru pro Právo vyvrátil zvěsti, že ČR přišla o možnost podílu na odškodnění. [celá zpráva]

Podle právní analýzy, kterou si nechalo ministerstvo financí vypracovat, se lze k trestnímu řízení ve Švýcarsku bez problémů připojit. Kalousek tak reagoval na tvrzení vicepremiérky Karolíny Peake (VV), která uvedla, že země svou šanci promarnila. [celá zpráva]

Kauzou se bude na svém středečním zasedání zabývat vláda Petra Nečase (ODS).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám