Hlavní obsah

Od poslední popravy v Česku uplynulo dvacet let

Přesně před 20 lety, 2. února 1989, byl v popravčí místnosti v suterénu pražské pankrácké věznice popraven poslední člověk, 36letý Vladimír Lulek. Několikrát trestaný recidivista byl odsouzen k absolutnímu trestu za pětinásobnou brutální vraždu, kterou spáchal v nočních hodinách 22. prosince 1986.

Článek

V podnapilém stavu a po předchozí hádce nejprve 36 bodnými ranami usmrtil svoji o devět let starší manželku a poté ubodal k smrti i čtyři děti ve věku deset, osm, sedm let a 18 měsíců. Pokusil se zabít i sousedku, která se mu snažila v jeho běsnění zabránit.

Vůbec poslední byl Štefan Svitek

Vladimír Lulek byl posledním zločincem popraveným na území České republiky, nikoli však v rámci celého tehdejšího Československa. Tím vůbec posledním byl 29letý Štefan Svitek, rovněž několikrát trestaný recidivista, který 30. října 1987 mimořádně bestiálním způsobem vyvraždil celou svou rodinu – těhotnou manželku a dvě dcerky. Rozsudek smrti nad ním byl vykonán 8. června 1989 v Bratislavě.

Pro trest smrti stále většina Čechů

Přestože většina lidí v Česku podle sociologických výzkumů dlouhodobě podporuje trest smrti, jeho znovuzavedení se v dohledné době neplánuje. Absolutní trest byl v Česku zrušen v roce 1990. Nepřípustnost trestu smrti je zakotvena v Listině základních práv a svobod, zákaz trestu vyplývá i z mezinárodních právních závazků České republiky.

Při loňském průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se pro trest smrti vyslovilo 62 procent dotázaných, od roku 2000 se podpora poprav podle výzkumů pohybuje kolem šedesátiprocentní hranice.

Anketa

Jste pro opětovné zavedení trestu smrti v Česku?
Ano
81,8 %
Ne
18,2 %
Celkem hlasovalo 10724 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám