Hlavní obsah

Od pondělí se v šesti krajích a Praze otevřou druhé stupně základních škol

Praha
Aktualizováno

Od 3. května se otevře 2. stupeň základních škol v Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Pardubickém kraji a v Praze. Ve zbytku Česka budou mít žáci druhého stupně nadále distanční výuku. V šesti krajích se od pondělí otevřou také muzea a galerie.

Od pondělí se v šesti krajích a Praze otevřou druhé stupně základních školVideo: ČTK

 
Článek

Ve čtvrtek to schválila vláda premiéra Andreje Babiše (ANO), potvrdila Novinkám mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Podle dřívějších vyjádření by měli mít ve školách žáci roušky. Budou také pravidelně testováni neinvazivními antigenními testy. Učit se budou jako nyní žáci 1. stupně v rotační výuce.

Otevřete školy a neimprovizujte, doporučil MeSES vládě

Domácí

Od pondělí 3. května se zároveň otevřou mateřské školky pro všechny děti ve Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a v Praze, a to bez nutnosti povinného testování. Ve zbytku Česka budou školky dál navštěvovat jen předškoláci nebo děti zdravotníků a dalších vybraných profesí.

Všechny kraje 10. května

Změní se ale pravidla testování. „Pedagogičtí a nepedagogičtí zaměstnanci škol se budou testovat jedenkrát týdně, stejně tak i žáci 1. stupně základních škol. Dvakrát týdně se budou testovat žáci druhého stupně základních škol, kteří doposud do tříd nechodili,“ sdělil ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Další žáci se do škol vrátí v rotační výuce o týden později. „K 10. květnu dojde pak k otevření školek a druhých stupňů základních škol i ve zbylých krajích. Pokud by se situace zhoršila, tak bude možné zasáhnout lokálně,“ doplnil Plaga. Obnoví se i praktická výuka zbývajících ročníků vysokých škol.

Testy nakoupené pro úředníky půjdou do škol

Domácí

Středoškoláci by se pak mohli vrátit do tříd 17. května. „Teoretická výuka na středních školách je v balíčku číslo čtyři. Pokud bych měl říct přibližný termín, tak se obnoví nejdříve 17. května,” nastínil Plaga. Praktický výuka už je umožněna.

Plaga: Středoškoláci se vrátí do škol nejdříve 17. květnaVideo: ČTK

Nakažení na 100 tisíc obyvatel 

Při postupném návratu žáků do škol postupuje ministerstvo nyní regionálně podle počtu nově nakažených na 100.000 obyvatel, klesnout musí pod 100 za posledních sedm dní. Celostátně je teď v ČR týdenní průměr výskytu koronaviru 146 případů na 100.000 obyvatel.

Školy se kvůli epidemii naposledy zavřely 1. března, většina ale měla výuku na dálku už řadu týdnů před tím. Jako první se do nich pak 12. dubna vrátil rotačně první stupeň základních škol, současně se otevřely školky pro předškoláky. Děti zdravotníků, učitelů či dalších vybraných profesí mohly chodit do školy celou dobu.

Děti by se mohly na kroužcích prokazovat testem ze školy

Domácí

V pondělí se pak žáci středních škol a studenti posledního ročníku vysokých škol mohli vrátit k praktické výuce, která se kvůli opatřením proti covidu-19 konala naposledy před Vánoci.

V šesti krajích galerie a muzea

Rozvolnění se od pondělí dotkne také muzeí a galerií. Otevřít se budou moci  v Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Libereckém, Středočeském kraji a v Praze.

Na rozdíl od škol se tak neotevřou v Pardubickém kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám