Hlavní obsah

Mezivlna rozvolňování od pondělí. Při promítání v kině se ale pořád nenajíte

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kina a divadla si mohou oddechnout: od pondělí 15. června se konečně budou moci jejich návštěvníci občerstvit. Jídlo a pití bylo v jejich prostorách doposud zakázané kvůli epidemiologické situaci a provozovatelé kin a divadel si stěžovali, že kvůli tomu nemají takovou návštěvnost, jakou by si přáli, ačkoliv mají otevřeno už od 11. května. Popcorn a podobné pochutiny si ale diváci budou moci sníst pouze v předsálí.

Foto: Novinky

Také kina se dnes po dvou měsících otevřela

Článek

„Dohodli jsme se s epidemiology, že uděláme mezivlnu od 15. 6. Budou určitá rozvolnění. Od příštího pondělí se budou moci třeba otevřít bufety v divadlech a kinech,“ řekl ve čtvrtek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

V hledišti při promítání se ale nebude dál smět jíst. Podle Vojtěcha by bylo rizikové sundávat roušky, když už může být sál plný a nemusí zůstávat volná místa a řady. Další informace o rozvolnění ministerstvo zveřejní v pátek.

Ve vážném stavu s covid-19 je v českých nemocnicích asi 10 lidí

Domácí

Omezení se v Česku ruší zatím většinou ve dvoutýdenních intervalech podle stanoveného plánu. Poslední uvolnění by­lo tento týden v pondělí. Od 22. června stoupne povolený počet účastníků na hromadných akcích z nynější pětistovky na tisíc.

Roušky v MHD ještě zůstanou

Roušky v MHD a uzavřených prostorech ještě nějaký čas zůstanou, epidemiologický tým o nich bude jednat. „Epidemiologové a lékaři se ještě neshodli na tom, kdy roušky sundat. Tam, kde je větší riziko přenosu, například v hromadné dopravě, je asi ještě budeme nějaký čas nosit,“ řekl Vojtěch. Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová v rozhovoru pro Právo nedávno uvedla, že roušky by z hromadné dopravy mohly zmizet v červenci.

Ministerstvo zdravotnictví k uvolňování vede příznivá epidemiologická situace. Nákaza se vyskytuje pouze v ohraničených ohniscích, jako je například Důl Darkov na Karvinsku. Nové případy se objevují i na Olomoucku a v hlavním městě, ale i situace v Praze se zlepšuje. Stoupá rovněž počet vyléčených pacientů, kterých je dnes už 72 procent ze všech nakažených.

ČR měla ke včerejšímu dni 111 hospitalizovaných pacientů, z nichž ve vážném stavu je pouze zhruba deset.

Reklama

Výběr článků

Načítám