Hlavní obsah

Od 1. září se vrací povinné roušky do vnitřních prostor a veřejné dopravy

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Od 1. září budou opět plošně povinné roušky v hromadné dopravě nebo uvnitř budov. Lidé je budou muset mít například v obchodech či na úřadech. Novinářům to v pondělí řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Od 1. září 2020 zavádíme plošné nošení roušek ve všech dopravních prostředcích. Povinnost bude i ve vnitřních prostorech, jako jsou obchody, obchodní centra a pošty, a na vnitřních hromadných akcích bez ohledu na počet účastníků,” uvedl. Restaurací by se opatření zatím týkat nemělo, resort to ale ještě upřesní.

Opatření v dopravě se má pak týkat jak MHD, tak meziměstských spojů.

Ochranu nosu a úst zatím nebudou muset zřejmě nosit lidé na pracovištích a ani v restauracích. „Ve stravovacích zařízeních člověk většinu času logicky roušku nemá. Chceme to dát tam, kde to dává největší smysl,” přiblížil Vojtěch. Detaily, kde přesně budou roušky třeba a kde ne, ale bude resort zdravotnictví ještě upravovat. Zveřejnit by je měl během tohoto týdne.

Roušky i ve školách 

Podle Vojtěcha se jedná o preventivní opatření v době, kdy se dva miliony studentů vrátí zpět do škol. Roušky tak budou povinné i ve školách mimo třídy. Za jakých podmínek se ale přesně vrátí žáci v září do škol, sdělí ministr školství Robert Plaga (za ANO) v úterý ráno na tiskové konferenci.

Hygiena ve školách nepůjde ohlídat. Rizikem jsou obědy a kroužky

Domácí

Nadále budou platit i omezení týkající se počtu osob na hromadných akcích. Venku bude moci být maximálně 1000 osob, uvnitř 500.

Karanténa zkrácena na 10 dní 

Zároveň se zkrátí také karanténa i izolace u nakažených bez příznaků, a to na 10 dní. Z izolace se bude dál propouštět bez testu, s výjimkou zdravotníků a sociálních služeb.

Babiš chce zkrátit karanténu na 10 dní

Domácí

„Karanténa bude zkrácena na 10 dní, a to od doby posledního kontaktu s nakaženou osobou. Hygienik to ale může nicméně prodloužit,” sdělil Vojtěch po jednání vládní rady pro zdravotní rizika.

Anketa

Souhlasíte s opětovným zavedením povinných roušek ve vnitřních prostorách, jako jsou obchody?
Ano
33,1 %
Ne
66,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23376 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám