Hlavní obsah

Od 1. července v MHD pouze roušky, míní Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) má za to, že budou jako ochrana dýchacích cest stačit od 1. července v MHD a vnitřních prostorech jen roušky místo respirátorů. Řekl to v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)

Článek

„Přikláním se k tomu, že by chirurgická rouška jako alternativa stačit mohla,“ potvrdil Vojtěch. O konečném rozhodnutí bude podle něj vláda ale teprve jednat.

„Nic nezlehčujeme. Ochrana chirurgickou rouškou je pouze o něco menší než u respirátoru,“ dodal.

Vojtěch: Čeká nás to, co Británii, je to jen otázka času

Domácí

Zatímco v Česku je epidemie na ústupu, ve Velké Británii se aktuálně rychle šíří delta mutace koronaviru, která zasahuje těžším průběhem infekce i kompletně očkované jedince, kteří v některým případech nemoci i podlehnou.

V souvislostí s tím Vojtěch již v týdnu varoval ve Sněmovně před tím, že „britský scénář“ je i v ČR pouze otázka času. Z toho důvodu je podle něj nutné, aby se situace nadále monitorovala a zvyšoval se také počet sekvenovaných vzorků.

Prezidentem ČLK se stal její dosavadní šéf Kubek

Domácí

Klíčové budou podle Vojtěcha letní návraty lidí z dovolených v místech, kde hrozí nákaza některou ze sledovaných mutací. Pokud jde o následné zpřísnění restrikcí, chce je zavádět vždy nejprve na lokální úrovni.

Za pravdu mu dal i prezident České lékařské komory Milan Kubek, který vládu v minulosti opakovaně kritizoval za to, že jsou opatření naopak nedostatečná. „V létě budou roušky stačit,“ pokyvoval. Doplnil však, že jakmile se situace zhorší, prosazoval by co nejpřísnější omezení.

Den otců: Svátek, který se u nás příliš neslaví

Styl

Reklama

Výběr článků

Načítám