Hlavní obsah

Očkování proti běžné chřipce zvyšuje riziko prasečí chřipky

Právo, Václav Pergl
Praha

Dáte se očkovat proti běžné sezónní chřipce a tím se vystavíte většímu riziku, že dostanete nebezpečnou prasečí chřipku, než člověk, který zmíněné očkování nepodstoupil. Tento doslova šokující závěr přinesla zatím nezveřejněná kanadská studie, o které informovala před několika dny Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Reuters

Očkování proti chřipce nese riziko.

Článek

Kdyby závěr studie potvrdily i jiné vědecké práce, mohla by druhá vlna prasečí chřipky, která se očekává na podzim a v zimě, být mnohem drtivější a zákeřnější než končící vlna první. V ní dosud ve světě onemocnělo téměř 400 tisíc lidí a čtyři tisíce z nich zemřely. V ČR je 296 nakažených a zatím nezemřel nikdo.

"Výsledky kanadské studie by mohly být zkreslené, mohlo by ale jít i o něco reálného," uvedla ředitelka iniciativy WHO pro výzkum očkování Marie-Paule Kienyová.

Hygienik je ostražitý

Ostražitý je i hlavní hygienik ČR Michael Vít. Ten ve čtvrtek Právu řekl: „Studii ani Česká republika, ani EU neberou na lehkou váhu.“ Uvedl, že v úterý se o tomto problému mluvilo ve zdravotně bezpečnostním výboru Evropské unie. Tam zástupci Evropského centra pro kontrolu nemocí vyslovili nad kanadskou studií pochybnosti.

„Závěr byl jednoznačný. Státy budou informovány o podrobnostech studie, které si Evropská unie z Kanady vyžádala. V tuto chvíli dál platí, že očkování proti sezónní chřipce je výhodné. I když nechrání proti prasečí chřipce, dá se předpokládat, že pokud pacient prasečí chřipku dostane, bude její průběh lehčí a méně komplikovaný,“ řekl Vít.

Stejného názoru je i předseda vakcinační komise ČR, profesor Roman Prymula: „Většina odborníků chce tuto první vlaštovku, která přišla z Kanady, důkladně prověřit.“

Prasečí chřipka

Způsobuje ji zmutovaný chřipkový virus typu A podtyp H1N1. Stejný vir způsobil na začátku století pandemii tzv. španělské chřipky. Nemoc se dobře šíří mezi ptáky a také mezi prasaty, která jsou k nemocem náchylná.

Z nich pak přejde na člověka. Přenosem z člověka na člověka vir dál mutuje, proto se proti němu tělo neumí bránit. Nikdy nelze předvídat, zda nově vzniklá mutace bude působit jen lehké příznaky, nebo vyvolá epidemie. Nynější "kombinace" vznikla právě zmutováním virů lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Na běžnou chřipku nejčastěji umírají lidé s malou či oslabenou imunitou - starší lidé, děti či osoby, které právě prodělaly jinou těžkou nemoc.

V ČR již probíhá očkování proti sezónní chřipce a je připraveno zhruba 900 tisíc vakcín. Proti prasečí chřipce se vybrané skupiny obyvatel začnou očkovat začátkem listopadu. Vakcína proti prasečí chřipce ale běžně k dostání nebude.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám