Hlavní obsah

Očkování nebo test ověří mobilní aplikace

Právo, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatelé hospod, bazénů, kadeřnictví a dalších služeb budou brzy moci ověřovat bezinfekčnost klientů na covid-19 pomocí aplikace v chytrém telefonu. Ta po předložení certifikátu (QR kódu) zákazníkem ověří, zda má platné očkování, test nebo v posledním půl roce prodělal nemoc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud bude vše v pořádku, ukáže zelenou barvu, naopak červená barva znamená, že klienta nemá pustit dovnitř.

„Verifikační aplikace Čtečka by měla být ke stažení již v těchto dnech. Prezentační aplikace Tečka, kterou také připravujeme a v níž budou mít lidé uložené osobní certifikáty, bude k dispozici do konce června,“ řekl Právu mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka.

Se statistikem Komárkem o zavírání škol, testování, vládě i jejích poradcích

Domácí

Kdy přesně se aplikace objeví ke stažení v obchodech Go­ogle Play a App Store, to stát neovlivní. Záleží to na schválení společnostmi Google a Apple, takže ve zmíněných platformách se mohou objevit v různých dnech.

Ohlídá i druhou dávku

„Rozhodlo se, že čtecí aplikace bude dříve, protože se v ní dají kontrolovat i papírové certifikáty,“ upřesnil Trnka. Své certifikáty si lidé mohou stáhnout a případně vytisknout na papír z webu ocko.uzis.cz.

Standardy aplikace pro certifikáty, tedy Tečky, se koordinují napříč EU, protože má sloužit i pro cestování. Dokud nebude fungovat aplikace Tečka, může klient ukázat kód na papíře nebo si jej vyfotit telefonem a ukázat jako obrázek z fotogalerie.

Do této budoucí aplikace se bude přihlašovat pomocí virtuální eObčanky nebo bankovní identitou, možné však bude i jednorázové přihlášení, kdy uživateli přijde kód na mobil. Aplikace si po ověření stáhne příslušné certifikáty.

Testovat v některých firmách by se mohlo i v létě, řekl Vojtěch

Domácí

Její výhodou bude to, že dokáže propojit a aktualizovat údaje, třeba jakmile do systému dorazí informace o provedeném negativním testu nebo když uplyne požadovaný čas po první nebo druhé dávce očkování. Aplikace bude v češtině a angličtině.

Havlíček: Mobil je nejpraktičtější

Že do 14 dnů budou fungovat obě aplikace, potvrdil Právu i vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Podle něj se stát nechystá vydávat plastovou průkazku o očkování, jak to dělají některé okolní země, i když proti papíru je praktičtější, víc vydrží.

„Nám se zdá nejpraktičtější mobilní telefon, lidé ho stejně všude nosí i při volnočasových aktivitách, potřebují se s někým spojit nebo sledují dění,“ řekl Právu Havlíček. Těm, kteří chytrý telefon nemají, musí stačit papír.

Hackeři spojili síly v boji za zelenější planetu. Výsledkem je mobilní aplikace

Internet a PC

Podobné aplikace postupně zavádějí i okolní země. EU podle Trnky upustila od myšlenky, že by fungovala jednotná evropská aplikace. Snazší je, aby země měly své vlastní, které stojí na společném standardu.

Internet není třeba

Ministerstvo zdravotnictví by mělo podle mluvčího vydat ještě upřesnění, kde všude mohou zákazníky pomocí aplikace kontrolovat a zda by klient měl současně předložit i nějaký osobní průkaz, že QR kód patří opravdu jemu a neukazuje mobil někoho jiného.

Pro fungování aplikací nebude nutné datové připojení k internetu. U aplikace Čtečka by ji ale majitelé měli aktualizovat zhruba jednou za 24 hodin, protože se v čase mohou měnit pravidla jak v tuzemsku, tak třeba v oblasti cestování. Tzv. evropský covid pas podle dohody zemí začne platit od 1. července. Cestování usnadní, ale jen zčásti. Země se liší třeba v podmínkách, zda uznávají jen plné, nebo i částečné očkování, takže se může stát, že v jedné zemi se při kontrole člověku ukáže zelená a v jiné červená.

Reklama

Výběr článků

Načítám