Hlavní obsah

Obyvatele Holostřev překvapila povodňová vlna, na návsi měli metr vody

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potůček skrz obec Holostřevy na Tachovsku běžně teče jen čůrkem. V neděli odpoledne ale po bleskové povodni vystoupala jeho hladina skoro na dva metry a voda, která přitekla z okolních polí, zaplavila celou náves. Hasiči čerpali vodu z deseti domů. Nasazena musela být i těžká technika, protože bylo zapotřebí odstranit ucpanou průtokovou rouru v propustku pod mostkem.

Záplavy v Holostřevech na Tachovsku Video: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Především to bylo hrozně rychlé. Koukali jsme z okna a z ničeho nic se začala valit voda. Nestačili jsme se na to vůbec připravit, na nějaká ochranná opatření nebyl vůbec čas. Voda se okamžitě dostala do baráku a zaplavila sklep s kotelnou“ líčil dramatické okamžiky Martin Procházka, který bydlí v domě kousek od potoka.

Pustou Rybnou vyplavila blesková povodeň

Domácí

Podle něj přišla velká voda nečekaně. „Déšť nebyl zase tak silný. Zaskočilo nás to. Trvalo to asi pět minut, vody bylo všude strašně moc,“ dodal Procházka.

Podle velícího důstojníka hasičů Miroslava Marka začala do obce přitékat nahromaděná voda z polí. „Vylila se z koryta přes můstek, který se ucpal. Domy byly zatopené metr nad úrovní komunikace. Vyplavilo to i auta,“ uvedl dále Marek s tím, že na místě zasahovaly tři jednotky hasičů.

Extrémní stupeň nebezpečí na Vysočině a jižní Moravě, může napršet až 100 milimetrů

Domácí

Podle Josefa Cinka z plzeňského pracoviště českého hydrometeorologického ústavu byl právě  na Tachovsku v neděli odpoledne déšť nejintenzivnější. „Nejvíce napršelo v okolí Konstantinových Lázní, a to 51 milimetrů vody na metr čtvereční během necelých dvou hodin,“ uzavřel Cink.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám