Hlavní obsah

Obviněného starostu Chebu odvolali zastupitelé

Právo, Rudolf Voleman

Starostu Chebu Petra Navrátila (zvolen za ČSSD) ve čtvrtek odpoledne na jednání městského zastupitelstva odvolali z funkce. Důvodem je jeho obvinění z poškozování zájmů Evropské unie v kauze rozdělování dotací Regionálním operačním programem (ROP) Severozápad.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Bývalý krajský předseda ČSSD v Karlovarském kraji a starosta Chebu Petr Navrátil.

Článek

Pro odvolání hlasovalo 16 zastupitelů z celkových třiceti. K odvolání bylo třeba právě šestnáct hlasů. Pro odvolání hlasovala opozice a koaliční hnutí ANO. Za Navrátilem naopak stáli komunisté a ODS.

Odvolání Navrátila iniciovala opoziční zastupitelka Gabriela Licková (Koalice pro Cheb). „Můj návrh souvisí s obviněním starosty v kauze zmanipulovaných dotací,“ uvedla Licková, podle které Navrátil není navíc dost silným starostou. „Žádné z obvinění se netýká funkce starosty města, ale starších záležitostí ROP Severozápad,“ odmítl návrh Navrátil.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Zastupitelé Chebu odvolali starostu Navrátila

Zastupitelé Chebu se pokoušeli odvolat už v lednu, ale chyběly tři hlasy zastupitelů, kteří byli na dovolené nebo marodili.

Koalici ve vedení chebské radnice tvoří vedle ČSSD rovněž hnutí ANO a KSČM. Všechny strany a hnutí mají po pěti mandátech, takže dohromady drží patnáct mandátů. V řadě hlasování ale podporuje koalici rovněž ODS a nezávislí, kteří získali čtyři mandáty. S

VPM - Alternativa, která drží šest křesel v zastupitelstvu, patří mezi opoziční strany Koalice pro Cheb se třemi mandáty a Strana svobodných se dvěma.

Obviněných politiků je víc

Z Karlovarského kraje byli z poškozování zájmů Evropské unie z politiků obviněni i Jakub Pánik a Miloslav Čermák — dva bývalí náměstci karlovarského hejtmana — nebo Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana v době vzniku krajů a později místostarostou Mariánských Lázní (všichni ČSSD).

Mezi obviněnými je také bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová, která stejně jako Navrátil pozastavila členství v ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám