Hlavní obsah

Obstrukce v hlasování o restitucích si VV užívají, Babák přednášel dějiny církve

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Věci veřejné převzaly po ČSSD obstrukční štafetu a rozhodly se páteční hlasování o církevních restitucích zdržovat, jak je to jen možné. Jak už dříve prohlásil předseda VV Radek John, o restitucích by se nemělo hlasovat, dokud nebude zřízena komise k prošetření možného ovlivňování v kauze CASA. V pátek večer vystoupil se svým příspěvkem Michal Babák, který za klub četl církevní historii od Velké Moravy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci Věcí veřejných na páteční tiskové konferenci.

Článek

Babák se však dostal jen ke středověku, protože poté mu předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) odebrala slovo. Podle ní nemluvil k věci. Babák se hájil, že musí být vykreslen obrázek o vlastnictví církve.

Přerušení Němcové označil Vít Bárta za "pošlapání demokratické debaty".

Obstrukce VV plánovaly už přes den

„Na poslaneckém klubu už se připravují texty, aby bylo co číst do devíti večer, aby nedošlo k hlasování o restitucích,“ řekl John na tiskové konferenci pozdě odpoledne před zahájením jednání.

Hlasování o navrácení majetku církvím podmiňuje John zřízením vyšetřovací komise kvůli možnému ovlivňování v kauze CASA. Do té doby je podle něj nepřípustné.

Věci veřejné uplatnily zdržovací taktiku ještě před zahájením jednání o restitucích, když si vzaly skoro hodinovou přestávku na jednání klubu. Krátce poté ale koaliční poslanci odsouhlasili časové omezení jednotlivých vystoupení na deset minut, aby zabránili hlavní obstrukční praktice, tedy dlouhým a věcně prázdným projevům. Ještě předtím si poslanci koalice odsouhlasili, aby mohli hlasovat i po půlnoci.

Za řečnickým pultem se jeden po druhém střídají opoziční poslanci z řad VV, ČSSD i KSČM. Návrh Stanislava Humla přerušit projednávání restitucí do 18. listopadu ale koaliční poslanci bez větších problémů smetli ze stolu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip také pohrozil ústavní stížností, pokud bude návrh schválen. Podle něj je předloha nelegitimní a nejde o restituce, ale o dar církvím.

Demokracie je ohrožena, tvrdí John

John odpoledne podotkl, že na pátečním jednání bezpečnostního výboru, který řešil telefonát mezi policejním prezidentem Petrem Lessym a ministrem financí Miroslavem Kalouskem, se objevila řada indicií, „že demokracie státu je ohrožena a policie zastrašována“.

Lessy měl mít s Kalouskem v souvislosti s kauzou CASA telefonát, kdy ministr údajně pronesl „nevhodné výroky na adresu policie“. Ještě předtím měl Kalousek údajně tlačit na vyšetřovatele případu Jiřího Mazánka.

O církevních restitucích se tak zřejmě ani v pátek nerozhodne, ačkoli sociální demokraté ve čtvrtek připustili, že by se tak tentokrát mohlo stát. Na minulých jednáních právě ČSSD hlasování oddalovala dlouhými proslovy v rámci tzv. obstrukcí. Nyní se shodli na tom, že se spokojí s tím, když Senát, v němž má ČSSD většinu, poslanecký návrh vrátí do Sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám