Hlavní obsah

OBRAZEM: Letecká show v Brně nabídla gripeny i staré stroje

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Na tři desítky tisíc nadšených fanoušků letadel a letecké techniky si může připsat na své konto již patnáctý ročník CIAF letecké přehlídky v Brně. Za víkend se divákům představily bitevní speciály i akrobatické skupiny z desítky evropských zemí. Vrcholy obou dvou dnů byly lety nadzvukových stíhacích letounů JAS-39 Gripen Armády České republiky a stroje belgického letectva F-16.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vrtulník Mi-24 a JAS-39 Gripen Armády České republiky

Článek

Přehlídku si nenechali ujít ani čelní představitelé státu a armády. "Nemáme sice moře, ale máme vzduch a to je naše moře. Tam jsme dokázali, že naši letci patří mezi špičku, dokázali to i naši vojáci za druhé světové války,“ prohlásil předseda Senátu Přemysl Sobotka ještě před tím, než se vznesl do vzduchu nad brněnským letištěm v nejstarším v Česku registrovaném letadle.

:. Akrobatická skupina Srbské hvězdy uchvátila brněnské publikumfoto: Právo/Petr Kozelka

Na veterány vzpomněl i předseda svazu letců Stanislav Filip. "Čeští letci a konstruktéři se velmi rychle po vzniku republiky proslavili na evropském leteckém nebi. Své pilotní umění a bojovou připravenost prokázali na všech frontách Druhé světové války, především pak ve Francii a v Bitvě o Anglii,“ zavzpomínal Filip.

:. Rumunští Aerobatic Yakkers při odvážném manévrufoto: Právo/Petr Kozelka

Diváci pak už se zatajeným dechem sledovali kousky skupin Aerobatic Yakkers z Rumunska, Krila Oluje z Chorvatska nebo Srbských hvězd. Nechyběla ani ukázka speciálních policejních složek, jejichž příslušníci slanili z vrtulníky a rychlým úderem zneškodnili zločince.

:. Akrobatická skupina Srbské hvězdy uchvátila brněnské publikumfoto: Právo/Petr Kozelka

Potlesk na otevřené scéně si ale vysloužili i odvážní muži na létajících strojích z dvacátých a třicátých let. Létající cirkus předvedl vystoupení, při kterém byl sestřelen legendární Rudý baron von Richthofen.

:. Na leteckém dnu se předvedli i předchůdci nynějších moderních stíhačekfoto: Právo/Petr Kozelka

Policisté ani strážníci nemuseli za celý víkend ani přes tisícihlavé davy návštěvníků řešit vážnější problémy. "Nájezdy byly klidné, parkovací kapacita dostatečná a tak jsme jen úspěšně pomohli při hledání čtyř ztracených dětí,“ řekl mluvčí strážníků Zdeněk Novák.

:. Vrtulník belgického letectva Sea King při záchraně člověka ze zeměfoto: Právo/Petr Kozelka

:. Nízký průlet podzvukového L-159 ALCA

foto: Právo/Petr Kozelka

:. Akrobatická skupina Srbské hvězdy uchvátila brněnské publikum.foto: Právo/Petr Kozelka

Reklama

Výběr článků

Načítám