Hlavní obsah

Obrana znovu prodává kasárny, které chtěla manželka finančníka Tykače

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany nabídne příští týden znovu k prodeji Žižkovy kasárny v Praze 8-Karlíně. Oznámilo to ve středu ministerstvo s tím, že minimální kupní cenu zveřejní při vyhlášení soutěže ve středu 11. června.

Foto: Ministerstvo obrany / Vladimír Lukovský

Kasárny Jana Žižky v pražském Karlíně

Článek

První prodej firmě manželky finančníka Pavla Tykače Ivany zastavil v únoru ministr obrany Martin Stropnický (ANO) kvůli podezření na majetkové propojení vítězné společnosti s dalším účastníkem výběrového řízení. Tykačová za komplex nabízela téměř 600 miliónů korun. [celá zpráva]

Obrana kasárny v Karlíně prodává jako nepotřebná. Více než půlmiliardovou soutěž původně vyhrála firma Tykačové Griva Art. Podle ministerstva obrany byla však majetkově propojena s druhou společností Castullus.

Ministerstvo proto mělo podezření, že se firmy mohly domluvit na nabídce, a tendr zrušilo. Tykačová podezření odmítla a sdělila, že společnost Griva Art není s firmou Castullus majetkově, ani jakkoli jinak propojena.

Foto: Petr Hloušek, Právo

K audienci u prezidenta Zemana si přinesl svou vojenskou knížku. Dotáhl to na desátníka.

Stropnický už po zastavení prvního prodeje uvedl, že počítá s vypsáním nového výběrového řízení. To připravil pětičlenný tým pod vedením prvního náměstka ministra Jiřího Borovce a jeho cílem je, aby soutěž byla maximálně průhledná, uvedlo v tiskovém prohlášení ministerstvo.

Rozhodujícím kritériem pro posouzení nových nabídek bude podle úřadu minimální kupní cena, která bude o několik desítek miliónů korun vyšší než při prvním prodeji.

"Její přesná výše bude jako součást výběrového řízení vyhlášena dne 11. června 2014," uvedlo ministerstvo. Potencionálního zájemce hledá obrana i za hranicemi.

Dominantou kasáren poblíž autobusového nádraží Florenc je pětipodlažní budova se sklepními prostory, která je zapsána na seznamu kulturních památek. Vnitřní dvůr má rozlohu přibližně jednoho hektaru. V další budově jsou hudební sál, rehabilitační centrum s bazénem a garážová stání. Kasárny byly poškozeny povodní v roce 2002.

Reklama

Výběr článků

Načítám