Hlavní obsah

Obrana podepsala smlouvu na dodávku 20 pandurů za dvě miliardy

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká armáda bude mít 20 nových obrněných vozidel pandur za více než dvě miliardy korun. Smlouvu se společností Tatra Defence Vehicle v pondělí podepsali zástupci ministerstva obrany. Resort ministra Martina Stropnického (ANO) o tom informoval na svém webu.

Článek

Šest vozidel bude dodáno ve verzi velitelsko-štábní a 14 ve verzi spojovací. Celková cena za dvacet pandurů je 2,07 miliardy korun.

„Cena byla ověřena posudky dvou nezávislých soudních znalců, kteří konstatovali, že jde o cenu obvyklou, odpovídající konfiguraci vozidel a použitým technologiím,“ řekl při podpisu smlouvy náměstek ministra obrany Daniel Koštoval.

Obrana uvedla, že vozidla budou zajišťovat vysokou pancéřovou ochranu posádky a budou vybavena sofistikovanou komunikační, výpočetní a přenosovou technikou poslední generace.

„Smlouva doplňuje rozhodnutí předchozí vlády z r. 2009, kdy byl redukován počet pořizovaných obrněných vozidel na 107 kusů z důvodu omezení finančních zdrojů, vyvolaným probíhající ekonomickou krizí, a realizuje potřebu armády při zabezpečení míst velení a oblasti spojení,“ stojí v tiskové zprávě.

Plán, jak chtěl Paroubek

Armáda by měla mít celkově až 200 pandurů, jak v roce 2006 plánoval tehdejší premiér Jiří Paroubek. Začátkem ledna se na tom shodl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). [celá zpráva]

Obrněný transportér Pandur II

Pandur II je obrněný transportér vyráběný rakouskou firmou Steyr-Daimler-Puch, která je součástí americké zbrojařské společnosti General Dynamics. Tato osmikolová verze je odvozena od starší šestikolové. 

Pandury II má ve výzbroji Rakousko, Česká republika a Portugalsko, šestikolovou verzi pak Slovinsko, Belgie a USA.

Armáda ČR odebrala 107 vozidel v šesti verzích, většinu 72 představují kolové transportéry KBVP. Některé jsou vybaveny přídavným pancéřováním, 16 dalších je jich průzkumných, osm z nich s radarem.

Stroje o délce 7,5 metru a šířce 2,67 metru pohání šestiválcový dieselový motor o výkonu 335 kW. Dosahují maximální rychlostí až 100 km/h.

Pandury jsou vyzbrojené kanónem ATK mk 44 ráže 30 mm se stabilizátorem, který doplňuje kulomet ráže 7,62 mm. Granáty jsou dvou typů, vysoce explozivní HE a protipancéřové AP. Z kanónu lze odpalovat i protitankové střely Spike LR.

Pandur II je vybaven kamerovým systémem pracujícím ve viditelném i infračerveném spektru, které umožňuje sledovat celé okolí vozidla.

Základní pancéřování odolává střelám do ráže 14,5 mm.

Paroubkův kabinet tehdy odhlasoval, že od firmy Steyr koupí 200 transportérů za 23,6 miliardy korun. O tři roky později kabinet Mirka Topolánka (ODS) schválil nákup pouze 107 pandurů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám