Hlavní obsah

Objíždím krematoria, v kanceláři mám dvě rakve, hájí Šlechtová svůj zákon o pohřebnictví

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Je to podpásovka, komentovala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) návrh poslanců KDU-ČSL, aby lidé měli právo pohřbít i mrtvě narozené děti nebo plody po potratu. Vláda dala v pondělí k této normě neutrální stanovisko. To Šlechtovou rozčílilo. Ona sama už totiž přes rok a půl chystá velkou novelu zákona o pohřebnictví. Popsala, že jezdí do krematorií a v kanceláři má dvě rakve.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová přichází na pondělní jednání vlády

Článek

„Hned jak jsem nastoupila do funkce, tak 14 dní po jmenování jsem se rozhodla, že udělám novelu zákona o pohřebnictví. Řekla jsem to na první, druhé, třetí tiskovce, všichni to věděli. Takže já to vnímám trochu jako takovou podpásovku od KDU-ČSL, že toto vůbec předložili,“ kritizovala svého koaličního partnera během jednání vlády Šlechtová.

Návrh lidoveckých poslanců je podle ní věcně i legislativně chybný. Neřeší totiž například gramáž či délku plodu. „To nejde jen tak vyhodit, že mrtvě narozené děti se budou pohřbívat. To tak prostě nejde,“ prohlásila doslova ministryně.

Pohřebnictví je dost citlivé téma na to, abyste prošli tu agendu, která byla v ČR 15 let mrtvá.
Karla Šlechtová (ANO), ministryně pro místní rozvoj

Šlechtová je v čele ministerstva od října 2014 a jak sama řekla, novelu chystá od svého nástupu do funkce. Do vlády ji ale doposud nepředložila. Lidovci tak chtěli možnost pohřbívání mrtvě narozených dětí uspíšit. „Škoda, že to nebylo řešeno dříve,“ komentoval ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Pokud přijde včas kompletní novela z ministerstva, jsme připraveni bavit se o podpoře jedné novely a poslaneckou novelu stáhnout,“ dodal Jurečka. Je však podle něj otázkou, zda se to vůbec stihne do konce funkčního období současné vlády.

Šlechtová kritiku odmítá. „Pohřebnictví je dost citlivé téma na to, abyste prošli tu agendu, která byla v ČR 15 let mrtvá. Sama objíždím krematoria, sama objíždím pohřební služby, mám v kanceláři dvě rakve. Mám malou, mám velkou. Chci udělat povinnou technickou normu o tom, jak mají vypadat rakve v ČR. Není to legrace se tímto zabývat,“ odvětila. Už dříve uvedla, že chce zakázat levné krátké papírové rakve, do nichž se zesnulým leckdy musí lámat končetiny. [celá zpráva]

Šlechtová se do křížku s lidovci nepustila poprvé. Nedávno se do sebe s koaličními partnery pustili kvůli jejímu návrhu, aby byl zestátněn Hrad. Jurečka tehdy řekl, že větší blbost dlouho neslyšel. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám