Hlavní obsah

Objednají se k očkování, a pak jdou jinam, zlobí se praktici. A vyhazují prošlé vakcíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praktičtí lékaři si stěžují na případy, kdy se k nim lidé objednají na vakcinaci proti covidu-19 do ordinace, ale zároveň se zaregistrují i v očkovacím centru. Tam pak dostanou vakcínu a praktika už o tom neinformují. Ten pak musí řešit, co se zbylou vakcínou.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Mnozí praktici mají vakcíny, jež je třeba spotřebovat do měsíce po rozmrazení. Když objednaný pacient nedorazí, hrozí, že přijdou vniveč.

„Jednoduše je budou nuceni vyhodit. Konkrétně my nyní nemůžeme udat okolo třiceti dávek Moderny a patnáct Johnsona. Počítáme s jejich likvidací. Udělali jsme maximální publicitu v okolních obcích. Řada lidí se přihlásila, ale stále je to málo,“ popsal Právu problém místopředseda Sdružení praktických lékařů (SPL) ČR a praktik z Libčan na Královéhradecku Petr Šubrt.

Očkovací centra válcují praktiky

Domácí

Jeho slova potvrzuje i šéf SPL Petr Šonka. „Sám řeším stejný problém, který zní unisono ze všech ordinací praktiků. Jsme všichni ve stresu, jelikož vakcíny představují majetek nemalé hodnoty. Hodláme apelovat na distributory, aby snížili počet ampulí v jednom balení. Praktici to řeší tak, že velká balení neobjednávají, a tím pádem nemohou očkovat,“ reagoval Šonka, jenž to považuje za důsledek dvoukolejného očkovacího systému.

„Další vakcinační vlny bude nutné realizovat především u praktiků,“ dodal.

Praktici upozorňují, že musejí mít nejprve v ruce vakcíny, o nichž nikdy nevědí, za jak dlouho po objednávce přijdou, pak pracně obvolat zájemce o očkování a sestavit optimálně velké skupiny odvislé od množství vakcinačních dávek.

Domov důchodců kvůli viru zavřeli. Klient zemřel, nakažená je i pečovatelka, jež odmítla očkování

Domácí

„Jde o enormní zátěž, mírně řečeno opruz. Paradoxem je, že kdyby od začátku očkovali pouze praktici, bylo proočkováno mnohem více populace, než je dnešní realita, a nemuseli bychom se zabývat zdlouhavými nepředvídatelnými objednávkami pacientů,“ řekl Šubrt.

Zbylou vakcínu nemůže praktik oficiálně nabídnout kolegovi, jemuž zrovna schází. „To by bylo protizákonné v rozporu s pravidly manipulace s vakcinačními látkami. Pepa nemůže zavolat Frantovi, že mu zbyly vakcíny, jestli je chce,“ podotkl Šubrt.

Podle něj lidé preferovali očkovací centra s vidinou, že na ně přijde řada rychleji. To prý ale platilo dřív. „Očkovací centrum je nyní méně pružné než naše ordinace,“ uvedl lékař. Praktik z Libčan nabízí vakcinaci do týdne po objednání oproti možná čtrnáctidenní lhůtě v nedalekém královéhradeckém očkovacím centru.

Lékárník zničil úmyslně lahvičky s Modernou. Jde za mříže. Bez pardonu

Amerika

I přes zmíněné problémy praktici chuť očkovat mají. „Týdně očkujeme skoro stovku lidí. Objednávat pacienty pomáhají radnice v okolních obcích,“ popisuje praktička z Mostku na Královédvorsku Alena Pušová, podle níž je slušnou motivací vakcinovat odměna pro lékaře okolo 250 korun za každého očkovaného.

„Jsou tři skupiny praktiků. Jedna očkuje aktivně, druhá, aby se nezpotili, a třetí ztrácejí zájem, protože je s tím dost práce,“ uvedl královéhradecký krajský koordinátor vakcinace, profesor Jaroslav Malý, podle nějž 206 z 260 praktiků z Královéhradeckého kraje už očkovalo na 50 tisíc lidí z celkových 330 tisíc.

V celém Česku jde aktuálně o 736 tisíc lidí očkovaných praktiky. „To myslím není málo,“ poznamenal Malý. Celkem už bylo v Česku použito na šest milionů dávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám