Hlavní obsah

Obírat stát na daních láká mnohé, výběr hlídá jen hrstka drábů

Právo, Jindřich Ginter
Praha

Obírat Česko na daních a podvodném odčerpávání stovek miliónů ze státní kasy pomocí čachrů s DPH mnohé láká, protože nemají velký strach, že se na ně přijde. Na kontrolu a výběr daní je totiž ve srovnání s obrovskou armádou poplatníků jen hrstka lidí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Na 400 tisíc firem, 2,1 miliónu živnostníků a 3,7 miliónu zaměstnanců je pouhých 9275 berních úředníků. Vyplývá to z odpovědí ministerstva financí na poslaneckou interpelaci ve věci počtu pracovníků finanční správy.

Finanční správa sice po celé republice zaměstnává patnáct tisíc lidí, jenže celkově třetina a na některých finančních úřadech, jako třeba v Olomouckém a Jihočeském kraji, dokonce až polovina pracovníků dělá interní administrativu a přebujelou agendu spojenou s výkazy EU.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do očí bijící je zoufale nízký počet daňových drábů v porovnání s množstvím podnikatelů s minerálními oleji. Kolem nich se přitom po celou novodobou historii Česka točí největší daňové úniky s často vyloženě mafiánskými praktikami.

Z 8,6 miliardy našli 20 tisíc Kč

Na více než 19 tisíc podnikatelů v této ožehavé branži loni připadalo pouhých 272 celníků. Zhruba jeden na sedmdesát.

Není divu, že mnozí daňoví podvodníci si z Česka dělají bez okolků dojnici, aniž mají obavy, že spadne klec. Například jen za loňský rok policie řešila přes 850 případů trestného činu krácení daně s úhrnnou škodou 8,6 miliardy korun. Z toho se podařilo zpět zajistit jen dvacet tisíc korun.

V roce 2013 policie zachránila 1,5 miliónu korun. V některých letech ale zpět nezajistila ani korunu, přestože krácení daně je trestný čin s každoročně největší vyčíslenou škodou.

Prošetřované sumy jsou přitom jen zlomkem v porovnání s odhadovanými daňovými úniky a částkami vysávanými ze státní kasy prostřednictvím vratek DPH na základě podvodných obchodních operací. Podle neoficiálních předpokladů ministerstva financí se celkově pohybují až kolem sto miliard ročně.

Zpravodajci chytili dvě miliardy

Směšnou bilanci státu v bitvě s daňovými podvodníky se snaží alespoň částečně vylepšit Finančně analytický útvar ministerstva financí (FAÚ) tím, že peníze u podezřelých transakcí, o kterých ví, zmrazí. Zatímco v roce 2012 zajistil na účtech sledovaných subjektů miliardu korun a podal 164 trestních oznámení, následující rok to byly tři miliardy. Loni FAÚ zajistil 2,2 miliardy a podal 263 trestních oznámení.

Posílit stát má rovněž meziresortní tým Kobra. Sice je v poslední době často vidět, ale polyká jen velké ryby. Objevit, prokázat a vést k žalobě početné daňové úniky v řádech statisíců, miliónů či desítek miliónů, to je na berních úřednících z jednotlivých krajů.

Jenže kolik toho mohou zachytit, když například daň z příjmů právnických osob mělo v Olomouckém kraji ke konci loňského roku na starost jen padesát úředníků a u fyzických osob 87? Z celkově 729 lidí na olomouckém finančním úřadě se daňovými činnostmi zabývalo 388 pracovníků. Podobné je to i v dalších částech republiky.

Třebaže v Ústeckém kraji bylo k prosinci 2014 na finančním úřadě zaměstnáno 893 lidí, tak přímo daňový výběr mělo v popisu práce pouze pět set. A z nich na firmy bylo vyčleněno šedesát úředníků a na fyzické osoby 112. Ve Středočeském kraji bylo na finančním úřadě přes 1520 zaměstnanců, ale daně spravovalo jen 872 z nich.

Nedoplatky strmě rostou

Krajským finančním úřadům sice u větších podezřelých případů pomáhá Specializovaný finanční úřad se 459 zaměstnanci, jenže opět – daně zde dělá 152 lidí, z toho daně z příjmů právnických osob jen čtrnáct pracovníků a u fyzických osob třináct.

Nejde přitom o to, jen bránit krácení daní, ale dohnat i daňové dlužníky, kde je už jejich povinnost vyčíslená, ale nezaplatili. A tato suma rok od roku strmě roste.

Zatímco v roce 2009 daňová správa evidovala celkovou výši daňových nedoplatků téměř 108 miliard korun, a vymoženy z toho byly 6,2 miliardy, tak v roce 2013 se už nedoplatky vyšplhaly na 172,5 miliardy korun (vymoženo osm miliard), což znamenalo proti roku 2009 nárůst o 56 procent! Obrazně řečeno, pokud by daňoví dlužníci zaplatili naráz, nemuseli by Češi rok platit zdravotní pojištění.

Posily zatím v nedohlednu

Ministerstvo financí proto chce počty berních úředníků zvýšit celkově o šest set. Jenže. „Pro rok 2015 zatím nedošlo k rozdělení nových systemizovaných míst. Intenzívně se na tom pracuje. Rozdělení je třeba provést na základě důkladné analýzy,“ napsal poslanci Zbyňku Stanjurovi (ODS) ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Podle informací Práva z ministerstva financí se jeho personalisté potýkají s tím, že nemohou sehnat dostatek daňových specialistů, a když už na ně kápnou, tak je zase nemají jak zaplatit. Tabulky je omezují, a tak vedoucí musí v systému odměňování improvizovat a vymýšlet konstrukce, aby schopné pracovníky zaplatili.

Reklama

Výběr článků

Načítám