Hlavní obsah

Obchody s oblečením bez zkušebních kabinek. Jak to v praxi funguje?

– Praha
Novinky, Jarmila Bastlová, kl

Od pondělí 27. dubna jsou pro veřejnost otevřená fitness centra, obchody s oblečením nebo knihovny, i když ve speciálním režimu. Kamery Novinek se vydaly na průzkum, jak v praxi dodržování pravidel funguje a zda lidé do zařízení chodí.

Od pondělí jsou pro veřejnost otevřeny obchody do 2500m2Video: Novinky

 
Článek

Milovníci sportu se dočkali, po měsíci a půl byla otevřena fitness centra, ale v omezeném režimu. I tak ale nadšenci dorazili.

„Musím říct, že lidé zde už byli v 6.30, když jsme otevřeli, což je pro nás dobré znamení. Upravili jsme celé fitko podle nařízení vlády, aby mezi stroji nebyly menší vzdálenosti než dva metry, takže jsme některé stroje uzavřeli a v sálech jsme udělali na zemi značky, aby měli lidé prostor,“ řekl Novinkám majitel Xplore Fitness Pavel Mareš s tím, že hned u vchodu jsou také připraveny dezinfekční prostředky společně s manuály pro cvičence, jak se v prostorách zařízení chovat.

To znamená, že každý po sobě musí dezinfikovat všechno, co ke cvičení použije. Dezinfekce je k dispozici na několika místech fitness centra. Sprchy i šatny zůstaly kvůli vládnímu pokynu uzavřené.

Foto: Novinky

Obchody znovu otevírají

Majitel také počítá s tím, že návštěvnost centra se sníží na polovinu minimálně u společných lekcí. „Doufáme, že tato opatření se co nejdřív rozvolní nebo zruší a že v červnu už bychom mohli fungovat normálně,“ doufá Mareš, který nepopírá, že jeden a půl měsíce uzavření pro něj má zásadní ekonomické důsledky, protože většina lidí chodí cvičit hlavně v lednu a na jaře.

Do obchodu bez zkoušení

V obchodech s oblečením musí bojovat hlavně s tím, že si zákazník nemůže dané oblečení vyzkoušet. „Prodáme zákazníkům klidně dvě velikosti, aby si je vyzkoušel doma. Má 30 dní na vrácení, což je stejné jako u e-shopů,“ řekla Novinkám manažerka prodejny Pietro Filipi Karima Djellil s tím, že vrácené zboží se pak odloží na tři dny do karantény do speciální místnosti. Poté ho ještě zaměstnanci prodejny napařují žehličkou.

Foto: Novinky

Městská knihovna Praha

Hned u vchodu do obchodu jsou pro zákazníky připraveny dezinfekční prostředky a gumové rukavice. Kupující tak může na oblečení sahat a prohlédnout si ho, ale musí použít veškeré prostředky. Zaměstnanci samozřejmě používají roušky a ke klientovi hovoří ze vzdálenosti dvou metrů.

Foto: Libor Plíhal, ČTK

Zaměstnankyně obchodu s oblečením v Jihlavě

Knihovna otevře až příští týden

Vzhledem k rozvolnění opatření otevírají i knihovny. Jenže Městská knihovna v Praze otevře až v květnu. „Podmínky, jak mají knihovny vypadat, aby dodržovaly všechna hygienická a jiná opatření a ochránily bezpečnost zaměstnanců i návštěvníků, jsme se dozvěděli v pátek odpoledne. Bohužel není možné knihovnu v takovéto velikosti připravit přes víkend na otevření provozu, takže otevíráme v pondělí 4. května,“ řekla Novinkám Lenka Hanzlíková, tisková mluvčí Městské knihovny v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám