Hlavní obsah

Obchody budou muset zavřít o sedmi svátcích, rozhodla definitivně Sněmovna

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zákon zakáže lidem možnost nakoupit v supermarketech na Nový rok nebo 28. října. Dolní parlamentní komora v úterý odhlasovala, že velkoobchody budou muset v tyto dny zavřít. Omezení se bude dále týkat Velikonočního pondělí, 8. května, 28. září, a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den bude otevřeno jen do dvou odpoledne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prodejna potravin Kaufland

Článek

Návrh zákona o omezení prodejní doby v maloobchodě a velkoobchodě stanoví, že zavřít budou muset prodejny s plochou nad 200 metrů čtverečních. Výjimku budou mít čerpací stanice, lékárny a prodejny na letištích či nádražích.

Ve Sněmovně se o návrhu debatovalo dlouho. Proti se stavěla pravicová opozice a hnutí ANO. „Proč bychom měli zasahovat do soukromé sféry? Ten pokus o sociální inženýrství není ani třeba komentovat,“ prohlásil poslanec Ivan Pilný (ANO).

Zákon označil za diskriminační. „Buď pro všechny, nebo pro nikoho,“ podotkl Pilný.

Pro bylo 89 poslanců

Ruku nakonec zvedlo 89 poslanců ze 154 přítomných. Pro hlasovali sociální demokraté, lidovci, komunisté a zákonodárci z Úsvitu. Proti bylo 60 zákonodárců z hnutí ANO a opoziční ODS a TOP 09. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde. Po hlasování jásaly hlavně prodavačky, které jednání přihlížely z balkónu.

Norma se do Sněmovny vrátila ze Senátu. Poslanci totiž do horní komory poslali zákon s pozměňovacím návrhem, že zavřeno bude muset být jen o Vánocích a na Nový rok. Jenže spousta obchodníků už stejně během těchto dní otevřeno nemá a zákon tak trochu ztratil smysl. Senátoři trvali na sedmi svátcích.

Zákon musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám