Hlavní obsah

Občané se v petici postavili za lékařské protesty, tlačí vládu k jednání

Tlak na vládu v souvislosti s odborovou akcí Děkujeme, odcházíme sílí, jak se blíží 1. březen, kdy zhruba 3800 nemocničních lékařů přestane chodit do práce. Lékaři a jejich sdružení posílají dopisy vládě i médiím, nyní se na kabinet obrátili také občané. Petici SOS zdravotnictví podepsalo k středečnímu dopoledni téměř 9000 lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Mezi autory petice jsou například spisovatel Ivan Klíma, děkan první lékařské fakulty Univerzity Karlovy profesor Tomáš Zima, přední chirurg profesor Pavel Pafko, nebo také herečka Tereza Brodská známá ze seriálů či z posledních dílů doktorské pentalogie o básnících.

"V prvních 16 hodinách od vzniku internetové petice se k textu připojilo přes 3500 signatářů. Je třeba, aby byl slyšet alespoň trošičku i hlas druhé strany, když ta první tak úspěšně manipuluje," uvedla spoluautorka petice profesorka Eva Havrdová. Přední odbornice na léčení roztroušené sklerózy pracuje na neurologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice, odkud odchází 70 procent lékařů.

Petice je dílem 24 autorů a je podle Havrdové určena všem občanům bez ohledu na profesi. Vyzývá vládu a ministerstvo zdravotnictví, aby začaly se zástupci zdravotníků konstruktivně jednat. Považuje za hazardní, jak nedoceněn je potenciál českých zdravotníků v době, kdy se vyspělá Evropa potýká s nedostatkem kvalifikovaných sil. Žádá, aby se vládou pověřený orgán zasadil o narovnání disproporce mezi materiálovými a mzdovými výdaji českého zdravotnictví.

Většina lidí v průzkumu byla proti lékařům

Podle nejnovějšího průzkumu Agentury Médea Research většina veřejnosti stojí proti lékařům. Velká část obyvatel uznává, že by nemocniční lékaři měli mít vyšší platy, jejich požadavek na mzdu v trojnásobku průměrné mzdy je podle nich ale přemrštěný. Za lékaře se v průzkumu postavila jen čtvrtina obyvatel, naopak 59 procent lidí jejich protesty neschvaluje.

Lékaři přitom požadují navýšení mezd v rozmezí od 1,5 až třínásobku v závislosti na dosažené odbornosti. Především ale požadují, aby ministerstvo zamezilo únikům financí ve zdravotnictví, v jejichž důsledku se lékařům platy navzdory slibům předchozích garnitur nezvedaly. Dovolávají se také regulace přesčasů, kvůli nimž zůstávají například i 48 hodin v pohotovosti, a poté ještě mujhsí například operovat.

Aktuální kroky k odvrácení odchodů lékařů a k zajištění péče, pokud skutečně zhruba každý dvacátý nemocniční lékař odejde, má dnes na programu vláda. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) již dříve uvedl, že peníze ze státního rozpočtu nelze žádat. Má plán, jak do nemocnic dostat velmi rychle alespoň stovky miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám