Hlavní obsah

Obamův exporadce odhalí v Praze pohled do Bílého domu

Právo, Jiří Roškot

Na tradiční konferenci Dny USA a EU dorazí v prosinci do Prahy mimo jiné klíčový poradce amerického prezidenta Baracka Obamy David Axelrod a bývalý šéf sboru náčelníků štábů admirál Mike Mullen. Právu to řekl Peter Kovarčík, ředitel společnosti Teleaxis, která konferenci pořádá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Peter Kovarčík loni na Žofíně s bývalým šéfem ekonomických poradců prezidenta Baracka Obamy a jedním z nynějších kandidátů do čela americké centrální banky Lawrencem Summersem.

Článek

Tradiční říjnová konference Dny USA a EU na Žofíně by měla být téměř za dveřmi. Ale co předčasné volby?

Ano kvůli kampani, do které se zapojí mnoho pozvaných hostů z řad domácích politiků, jsme konferenci přeložili z obvyklého října na 2. a 3. prosince. Naštěstí naši zahraniční hosté byli ochotni změnit svůj časový program.

Úvodní slovo na Žofíně bude mít předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Má to svou symboliku, jelikož v roce 2002 stál u zrodu tradice žofínské konference a kromě toho v nynější nepřehledné a nestálé situaci představuje nezpochybnitelnou a stabilní autoritu. Mezi hosty konference bude letos poprvé i prezident americké Atlantické rady Fred Kempe.

Psali jsme už, že přijede také bývalý šéf Pentagonu a CIA Leon Panetta.

Problém je v tom, že v Česku by mohl zůstat jen dva dny, a tak jsem ho přesvědčil, aby přiletěl radši příští rok v říjnu, protože tak charismatického dlouholetého šéfa CIA tady chceme mít aspoň čtyři pět dní, abychom ho maximálně využili. Z blízkosti prezidenta Obamy tu ale budeme mít jiné dvě osobnosti – jeho klíčového poradce Davida Axelroda a bývalého šéfa sboru náčelníků štábů admirála Mika Mullena.

Jaké bude jejich hlavní téma?

Slibujeme si, že Axelrod poodhalí pohled Bílého domu na perspektivy americké ekonomiky, která je nesporně ve frontálním oživení. Jelikož stál za dvěma vítězstvími Obamy v prezidentských volbách 2008 a loni, předloží jistě fundovaný názor.

Logo letošní konference.

Admirál Mullen promluví o tom, jak válečné konflikty ovlivňují světovou ekonomiku, což je nyní znovu mimořádně aktuální v souvislosti s válkou v Sýrii. Neformální prezentaci zvolil bývalý izraelský premiér a ministr obrany Ehud Barak.

Což bude vypadat jak?

Místo úvodního proslovu začne hned odpovídat na otázky panelu složeného ze zástupců mediálních partnerů konference, tedy Práva, České televize a Českého rozhlasu Radiožurnálu. Myslím, že zájem bude také o slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka, který je momentálně horkým kandidátem na příštího generálního tajemníka OSN, ačkoli do uplynutí funkčního období Pan Ki-muna zbývají ještě více než tři roky. Rusko bude zastupovat prezident ruských železnic Vladimir Jakunin.

Ještě k českým řečníkům. V minulých ročnících jste vyvažoval zástupce pravice a levice. Platí to i teď?

Ano. Demokratická levice je zastoupena především stínovým ministrem financí ČSSD Janem Mládkem a šéfem asociace hejtmanů Michalem Haškem (ČSSD). Konferenci tentokrát zakončí bývalý prezident Václav Klaus, který na ní ještě nikdy nepromluvil. Neznám žádného lepšího autentického konzervativce, než je právě Klaus.

Podíváte se ještě před konferencí do USA?

Zanedlouho odjíždím do Washingtonu, kde 23. září na slavnostní večeři převezmu jmenovací dekret člena správní rady Atlantické rady. Jako první Středoevropan se tak budu moci zblízka podílet na práci tohoto nejvlivnějšího amerického think-tanku, který sdružuje liberální a konzervativní špičky minulých administrativ i té současné. Dekret mi předá Brent Scowcroft, někdejší poradce pro národní bezpečnost prezidentů Forda a Bushe staršího.

Jak jste v těchto těžkých dobách zajistil tak finančně náročnou konferenci?

Máme skvělé dlouhodobé partnery, mezi které patří Karlovarské minerální vody, společnost Excalibur Army, koncern Sigma, Královopolská RIA a Carbosped. Z firem se státní účastí to letos bude ČEPS, a. s. (Česká energetická přenosová soustava).

Poločasem na Žofíně bývá vždy galavečer. Už se ví, kdo na něm vystoupí?

Budeme tam mít zpěvačku Michaelu Noskovou, která se svou německou kapelou The Trek dobývá německé hitparády.

Reklama

Výběr článků

Načítám