Hlavní obsah

O známku se Zemanem zatím moc zájem není

V první den, kdy se do prodeje dostaly známky s prezidentem Milošem Zemanem, Česká pošta větší zájem zákazníků nezaznamenala. Výjimkou byli filatelisté, kteří vyrazili na hlavní poštu do Jindřišské ulice, kde se nahází speciální filatelistická přepážka. Na ní lze sehnat i známky z ostatních emisí. Uvedl to mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pražská tiskárna cenin zahájila ve čtvrtek 28. března výrobu poštovních známek s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Filatelisté a další zájemci si mohou pořídit pamětní list k prvnímu dni vydání známky. Pošta jej připravila v omezeném nákladu 2500 kusů a je k dostání buď na hlavní poště, nebo přes objednávku na internetu.

Známka se Zemanem vychází v nákladu deset miliónů kusů, který by měl pokrýt prodej v letošním roce. V příštím roce pošta plánuje dotisk. "Známka s prezidentem patří do základní nabídky a musí být dostupná na všech našich 3300 pobočkách," uvedl mluvčí. V platnosti zůstávají i další známky s českými prezidenty.

Foto: Česká pošta, Miloš Ondráček, ČTK

Známka s prezidentem Milošem Zemanem, jejímž autorem je rytec Miloš Ondráček.

Známky s Václavem Havlem ale už zájemci neseženou, protože jsou vyprodané. V nabídce pro filatelisty zůstává několik desítek tisíc známek s portrétem Václava Klause.

Známka s Milošem Zemanem není označena cenou, ale písmenem A, což znamená určení pro poslání obyčejného psaní do 50 gramů ve vnitrostátním styku. Vzhledem ke způsobu výroby a ochrany není samolepicí. Pošta ji vyrábí nejnáročnější technologií rotačního ocelotisku kombinovaného s hlubotiskem. Portrét pro prezidentskou známku vytvořil rytec Miloš Ondráček.

Pošta ročně vydává kolem 60 příležitostných známek a několik desítek výplatních známek.

Reklama

Související témata:

Související články

Známka s Klausem zmizí, platit ale bude

Známky s Václavem Klausem budou brzy jen libůstkou filatelistů. Česká pošta je totiž od inaugurace Miloše Zemana 8. března nebude už dodávat do běžného...

Výběr článků

Načítám