Hlavní obsah

O vládě by podle Paroubka mělo jednat pět stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O programu nové vlády by mělo jednat všech pět parlamentních stran, řekl týdeníku Nedělní svět premiér Jiří Paroubek. Podle něj by se současný povolební pat mohlo podařit vyřešit do týdne, pokud všichni účastníci jednání sleví ze svých požadavků. Předseda vlády odmítl možnost řešit situaci předčasnými volbami.

Článek

"Snáze by se asi vytvořila vláda dvěma stranám než pěti. Ale všech pět se má vzít do hry při jednání o vládním programu," řekl nedělníku Paroubek. Předseda vlády tak počítá s tím, že by se vyjednávání zúčastnili i komunisté. Zapojení KSČM do povolebních jednání však odmítá ODS.

Podle předsedy vlády by se strany mohly dohodnout o podobě nového kabinetu odborníků do týdne, jejich představitelé by ale museli slevit ze svých požadavků. "Jak levice, tak pravice musí být vítězem. Pokud se bude někdo cítit jako poražený, tak je to špatně," prohlásil šéf ČSSD.

Možnost, že by se povolební pat, kdy jsou síly ve sněmovně zcela vyrovnané, mohl řešit předčasnými volbami, Paroubek odmítl. "Myslím, že věci se dají dohodnout v přijatelném čase," podotkl Paroubek. Předčasné volby nedávno vyloučil i šéf občanských demokratů Mirek Topolánek.

Předčasné volby by mohly být v listopadu

Předčasné volby do sněmovny by se teoreticky mohly uskutečnit ještě letos souběžně s volbami do Senátu, které budou nejpozději v listopadu. Prezident by je pak musel vyhlásit zhruba do poloviny září. Muselo by tomu ale předcházet rozpuštění sněmovny nebo dohoda parlamentních stran o zkrácení funkčního období dolní komory tak jako v roce 1998.

Klíčem k alespoň částečnému odblokování volebního patu a vytvoření nového kabinetu je obsazení funkce šéfa sněmovny, což se zatím nedaří. Ve volbě zatím neuspěla kandidátka ODS Miroslava Němcová ani místopředseda lidovců Jan Kasal. Podle některých výkladů ani nemůže ustavující schůze dolní komory skončit dříve, než poslanci předsedu zvolí. Na ukončení ustavující schůze je vázána i demise dosluhující vlády Paroubka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám