Hlavní obsah

O víkendu udeří až 20stupňové mrazy

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zima nám tento víkend ukáže svou sílu. Meteorologové očekávají až minus 20 stupňů. Příští týden budou mrazy také, ale slabší.

Foto: internet
Článek

"Mrazivé počasí udělá radost lyžařům, protože přibude pár centimetrů sněhu, ale znepříjemní život řidičům. Varujeme je před jazyky na silnicích a v horských polohách před závějemi," řekl Právu ve čtvrtek Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Uvedl, že z víkendových dní bude nejstudenější neděle, kdy se dopoledne vyjasní, ale odpoledne už bude od západu přibývat oblačnosti. Teploty přes den budou v rozmezí od -8 do -4, v noci mají klesnout na -11 až -15, ojediněle, při vyjasnění a na sněhové pokrývce až na -20 st.

sobotu tak silné mrazy nebudou, ale musíme se připravit v noci na -6 až -10 a přes den na-7 až -3. Od pondělí po celý příští týden budou mrazy postupně slábnout. Noční budou nejdříve od -10 do -13, pak -6 až -10, denní zpočátku -5 až -1, později -4 až nula.

"V těchto dnech proniká studený vzduch přímo ze severního pólu přes Británii a západní Evropu až na sever Afriky. Proto se například ve dnes ráno na severu Alžírska pohybovaly teploty jen od 6 do 0 st.C a v tamních horách sněžilo," uvedl Seifert. Lékaři varuji kardiaky Lékaři varují zejména starší a nemocné lidi, aby nechodili do zimy.

Kardiaci - zůstaňte doma!

"Nemocní, kteří mají anginu pectoris, by ven měli chodit jen za poledne, kdy je mráz nejmenší," soudí primář kardiologického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce docent Petr Niederle. Podle něj, pokud tito lidé z teplého prostředí vyjdou do mrazů, nemoc se může zhoršit.

Co platí pro kardiaky, platí i pro pacienty s cévními chorobami a diabetiky. "Náchylné na změny teplot jsou i malé děti. Maminky by s miminky při teplotách pod -5 stupňů vůbec neměly chodit ven, protože se jen obtížně uhlídá, aby děcka neprochladla," varuje dětská lékařka Hana Cabrnochová z Prahy.

Starší děti by neměly chodit ven při teplotách pod -10 stupňů. "Pokud půjdou, tak jenom na chvíli a i při teplotách vyšších, si musí pečlivě chránit uši, ruce a obličej. Jinak mohou vznikat nepříjemné omrzliny," tvrdí Cabrnochová.

Reklama

Výběr článků

Načítám