Hlavní obsah

O víkendu nás čeká studená sprcha. Ale žádný strach, zima se nevrací

Novinky, ras
Praha

Pranostika „březen, za kamna vlezem” nás ani při letošní nezvykle mírné zimě nemine. O víkendu se citelně ochladí a teplotní skok bude opravdu markantní. Oproti pátku, kdy můžeme odpoledne čekat až 20 stupňů, přijde v sobotu a zejména pak v neděli sešup, kdy teplota klesne až o patnáct stupňů.

O víkendu se prudce ochladí. Jaro se začne vracet od příštího týdneVideo: Novinky

 
Článek

Navíc má být zataženo s deštěm a na horách se sněhem. Ale žádný strach, zima se nevrací. Už počátek příštího týden přinese ubývání oblačnosti a od středy má být zase teplo. Novinkám to ve čtvrtek řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

V pátek ještě vydrží jasné a teplé počasí, ale k večeru se začne obloha pomalu zatahovat. Nejnižší noční teploty budou +2 až -2 °C. Nejvyšší denní 15 až 19 °C. Mohl by tak padnout teplotní rekord, který v roce 1957 naměřili v pražském Klementinu - 17,9 stupně.

V sobotu bude zejména na severozápadu oblačno až zataženo, na většině území čekáme déšť nebo přeháňky, nad 1100 m srážky smíšené. Večer postupně proměnlivá oblačnost, místy přeháňky, v polohách nad 600 m sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C, na jihovýchodě až na 13 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr nabere rychlost až 40 kilometrů za hodinu, místy v nárazech až 70 km/h, na hřebenech hor až 90 km/h. Na horách by se mohly místy tvořit sněhové jazyky.

V neděli vydrží oblačno s přeháňkami, v polohách nad 400 metrů nad mořem budou sněhové. Na horách by mohlo napadnout až 10 centimetrů sněhu. Nejnižší noční teploty spadnou na 4 až 0 °C. Denní maxima vystoupí 5 až 9 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr bude foukat rychlostí až 40 km/h.

V pondělí by mělo být oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, nad 1100 m budou srážky smíšené nebo sněhové. Ráno rtuť teploměru klesne na 7 až 3 °C, ve dne pak vyšplhá na 9 až 13 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr bude večer slábnout.

Od úterý do čtvrtka čekáme oblačno až zataženo, déšť nebo přeháňky budou ale pozvolna ustupovat. Nejnižší noční teploty 6 až 1 °C. Nejvyšší denní by se už měly pohybovat okolo příjemných 15 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám