Hlavní obsah

O víkendu jsem dostal 30 pracovních nabídek, prohlásil Engel

Právo, Václav Pergl

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel vyzval všechny lékaře, aby ukončili protest a odvolali své výpovědi bez vazby na to, že sám se nebude moci vrátit zpět na radiodiagnostickou kliniku FN Královské Vinohrady v Praze. "Nechci, aby vzniklá situace byla některými zájmovými skupinami zneužita ke zpochybnění memoranda, které jsem podepsal," řekl Engel v rozhovoru pro Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

Článek

V memorandu je, že nelze zaručit přijetí všech lékařů zpět.

Ano. Tak jako vláda nemůže garantovat přijetí všech lékařů zpět na původní místa v nemocnicích, nemůže ani LOK garantovat, že všichni lékaři výpověď stáhnou, ať již z osobních důvodů, nebo proto, že se individuálně rozhodnou postupovat solidárně s ohledem na své kolegy.

Vraťme se o několik dní zpět. V pátek vám ředitel vinohradské nemocnice doktor Zeman oznámil, že vás nepřijme, protože má náhradu. Co budete dělat?

Během víkendu jsem dostal třicet pracovních nabídek. Jedna z nich byla pro celou rodinu na Maltu. O svou pracovní budoucnost tedy nemám žádnou obavu. Velmi si vážím solidarity i nabídky míst, které jsem dostal. Já ve Vinohradské nemocnici končím 28. února.

Jak vnímáte rozhodnutí ředitele Zemana?

Jako snahu potrestat toho, kdo vedl legitimní protestní akci lékařů. Je to ubohé a přízemní.

Ale legitimní.

Jistě. Křečovité pokusy dalších ředitelů potrestat lékaře za oprávněný odpor proti špatným poměrům v českém zdravotnictví jsou jen vizitkou jejich morální a lidské úrovně.

V pátek jste řekl, že za vaším nepřijetím zpět je pražská ODS. Její předseda Boris Šťastný to ale rozhodným způsobem vyvrátil.

Ten dojem mám pořád. Za tím vším je snaha destabilizovat a rozvrátit systém českého zdravotnictví. Poslanec Šťastný se snaží zabránit dohodě mezi lékaři a vládou. Možná že to má sloužit k zamaskování nejkřiklavějších případů mafiánských praktik, korupce a tunelování v nemocnicích.

Věříte, že memorandum vstoupí v platnost?

Ano. Věřím, že vláda ho schválí. To, že máme lokální problémy, neznamená, že memorandum spadne pod stůl. Tyto problémy se budou řešit na lokální úrovni. Jasně jsem řekl, že centrálně akce Děkujeme, odcházíme, končí.

Co byste vzkázal pacientům?

Měli by ocenit, že jsme my byli ti, kteří se zachovali státotvorně. Věřím, že pochopí, že nám nešlo jen o peníze, ale především o zlepšení podmínek práce lékaře a o to, aby se celý systém změnil k lepšímu, aby v něm skočilo rozkrádání, korupce, tunelování.

Překvapilo vás, myslím negativně, něco v celé kampani?

Štvavost některých médií proti nám.

Ministr Heger řekl, že by vás zpět vzal.

Vážím si toho. I všech jeho předchozích prohlášení na moji osobu. (Heger v rozhovoru pro Právo řekl, že „Engel je rovný člověk, a to, co říká, platí. Jedná se s ním jako s mužem.“)

Počítáte s tím, že drtivá většina lékařů stáhne svou výpověď až poté, co vláda přijme memorandum a tak lékařům zvýší platy o 5000 až 8000 Kč měsíčně?

Část lékařů stahuje výpovědi až nyní. Zdaleka neplatí, že všichni čekají na rozhodnutí vlády. Domnívám se, že vláda by si neměla dovolit hazardovat s tím, co je.

Stáhne výpověď i vaše žena a syn, kteří jsou rovněž lékaři?

Ano, stáhnou ji. Žena je lékařka v pražské FN Bulovka a syn v Jihlavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám