Hlavní obsah

O úplatkářské aféře rozhodne vrchní soud až za týden

Právo, Bedřich Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Vrchní soud v Olomouci odročil ve středu projednávání údajné úplatkářské kauzy, ve které čelí bývalý poslanec Sněmovny za Unii svobody Zdeněk Kořistka žalobě Marka Dalíka, blízkého spolupracovníka předsedy ODS, a lobbisty Jana Večerka.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Zdeněk Kořistka (vpředu) se svým obhájcem u vrchního soudu.

Článek

Rozhodnutí o odvolání proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě, podle kterého se Kořistka musí oběma omluvit a zaplatit jim dohromady 30 tisíc korun, vynese vrchní soud až 17. září.

Žalobu na ochranu osobnosti podal Dalík a Večerek kvůli tomu, že je Kořistka před čtyřmi lety obvinil z pokusu o podplácení za to, že nepodpoří vznikající vládu Stanislava Grosse.

Nabídka postu velvyslance byla jen žert

Podle krajského soudu se Kořistkovi nepodařilo prokázat, že mu byl desetimiliónový úplatek nabídnut. Soud jen konstatoval, že mu byla učiněna nabídka na post velvyslance v Bulharsku - avšak jen v žertu. Proti verdiktu se tehdy všichni odvolali. Oba žalobci požadují, aby každému z nich zaplatil půl miliónu korun za utrpěnou újmu.

Kořistka u vrchního soudu popsal okolnosti schůzky s oběma emisary ODS a snažil se dokázat, že mluví pravdu. Jeho návrh, aby byly puštěny policejní odposlechy telefonů, které podle něj dokazují, že se o úplatku jednalo, ale předseda senátu Jan Zavrtálek odmítl.

Podle Kořistky je politika "hodně špinavá věc"

„Považuji to za důležitý signál pro veřejnost. Člověk, který poukáže na korupci, skončí jako obžalovaný. Nejde jen o omluvu. Částky, které podle soudů musím zaplatit, dosahují už nyní tři čtvrtě miliónu korun. To, co vidím dnes, mě přesvědčuje o tom, že politika je hodně špinavá věc,“ prohlásil ve středu po skončení jednání Kořistka.

Dalíka a Večerka před čtyřmi lety protikorupční policie obvinila, že jednali z pověření ODS. Státní zástupce je nejdřív odmítl vzít do vazby a později jejich stíhání zrušil. Městský soud v Praze již loni v říjnu rozhodl o tom, že se Kořistka za nařčení z úplatkářství musí ODS omluvit a zaplatit jí 100 tisíc korun. Odvolací soud, na který se poté bývalý poslanec obrátil, se dosud nekonal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám