Hlavní obsah

O udělení milosti podnikateli rozhodl Zeman navzdory doporučení expertů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O milosti, kterou prezident Miloš Zeman loni udělil olomouckému podnikateli Pavlu Podroužkovi, rozhodla hlava státu sama a navzdory doporučení právních expertů své kanceláře. Podle žádosti o milost měl podnikatel několik let trpět závažným chronickým onemocněním několika životně důležitých orgánů, a to až na hranici jejich selhávání.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman po příjezdu do ÚVN v září loňského roku

Článek

Následně se ukázalo, že i nadále podniká a cestuje po světě. Na další okolnosti udělení milosti ve čtvrtek upozornil server iRozhlas.

Ačkoliv Zeman dostal podrobnou zprávu nedoporučující udělení milosti, rozhodl se opačně. Server se odkazuje na dva zdroje z prezidentova okolí. Hrad oficiálně k případu další informace neposkytuje.

Zeman milosti vyhověl 14. září, tedy v den, kdy byl hospitalizován v pražské Ústřední vojenské nemocnici, zůstal v ní tehdy týden. Právě toho dne, kdy se čekaly zprávy o zdravotním stavu hlavy státu, informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček o udělení milosti.

Milost od Zemana dostal vážně nemocný muž, který dál čile podniká. Babiš to prověří

Domácí

Deset dní po udělení abolice nechal Podroužek zapsat do obchodního rejstříku českou pobočku EPI Private Bank, jejíž mateřská společnost sídlí v Dominikánské republice. Za ni podnikatel jedná, v roce 2019 zemi dokonce pracovně navštívil. V té době už přitom měl být vážně nemocný.

Firma v Karibiku ale není jediná, kde se Podroužek v posledních třech letech angažoval. Působí v dalších pěti společnostech, které mají sídlo v Brně, Praze a Olomouci. Stal se ředitelem, předsedou představenstva nebo jednatelem.

Zeman mu udělil milost, policie teď jeho případ znovu prověřuje

Krimi

Podnikatel byl odsouzen za daňové podvody.

Případem se před časem začala zabývat i policie, která zatím nikoho neobvinila.

Reklama

Výběr článků

Načítám