Hlavní obsah

Milost od Zemana dostal vážně nemocný muž, který dál čile podniká. Babiš to prověří

Prezident Miloš Zeman v září omilostnil podnikatele Pavla Podroužka, který byl trestně stíhán kvůli krácení daní. Státu měla vzniknout škoda téměř 10 milionů korun. Zeman trestní stíhání zastavil s odkazem na vážný zdravotní stav muže, který trpí chronickým onemocněním několika orgánů. Radiožurnál ovšem zjistil, že muž v té době dál zakládal firmy, jednu dokonce až po udělení milosti. Premiér Andrej Babiš stanici řekl, že případ nechá prověřit.

Foto: CNN Prima News

Miloš Zeman

Článek

Podroužek, který se s reportéry Radiožurnálu sešel, údajně nevypadal nijak nemocně. Řekl, že ho milost od hlavy státu překvapila, sám o žádosti prý ani nevěděl, prezidentovi psala jeho matka. Blíže se k ní nechtěl vyjádřit.

Zeman milosti vyhověl 14. září, tedy v den, kdy byl hospitalizován v pražské Ústřední vojenské nemocnici, zůstal v ní tehdy týden. Právě toho dne, kdy se čekaly zprávy o zdravotním stavu hlavy státu, informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček o udělení této milosti. „Pan prezident přihlédl ke zdravotnímu stavu omilostněného, který trpí závažným chronickým onemocněním několika životně důležitých orgánů, a to až na hranici jejich selhávání. Tato onemocnění jej ve svém souhrnu mohou ohrozit na životě,“ uvedl tehdy Ovčáček.

Zeman zastavil stíhání a prominul trest chronicky nemocnému

Domácí

Žádost Zemanovi předložilo ministerstvo spravedlnosti. V ní je uvedeno, že Podroužek je vážně nemocný už tři roky. Stav resort podle Radiožurnálu doložil zprávou praktické lékařky.

Působí v několika firmách

Deset dní po udělení abolice nechal Podroužek zapsat do obchodního rejstříku českou pobočku EPI Private Bank, jejíž mateřská společnost sídlí v Dominikánské republice. Za ni podnikatel jedná, v roce 2019 zemi dokonce pracovně navštívil. V té době už přitom měl být ale vážně nemocný.

Firma v Karibiku ale není jediná, kde se Podroužek v posledních třech letech angažoval. Působí v dalších pěti společnostech, které mají sídlo v Brně, Praze a Olomouci. Stal se ředitelem, předsedou představenstva nebo jednatelem.

Premiér Andrej Babiš (ANO), který abolici spolupodepsal, uvedl, že případ nezkoumal, ale prověří, proč toto jeho úředníci nezjistili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám