Hlavní obsah

O rok nestačí

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teď už je to snad jisté; seriál devíti vražd spáchaných od roku 1996 zločinci nezletilými a mladistvými naplnil džbán netečnosti a zákonodárci konečně pohnou zákonem. Už se to prý nebude uklízet do skříně, nezapomene se na to, nebude zapotřebí čekat na další, desátou vraždu.

Foto: Archiv Divadla Bolka Polívky

Po úvodním happeningu následuje další představení úspěšné série Re-kabaretů

Článek

Ministr spravedlnosti to včera v televizi slíbil - v Česku se už brzy sníží hranice trestní odpovědnosti z patnácti na čtrnáct let, u vražd snad zákon půjde ještě níž. Třikrát sláva aspoň za to, chce se zvolat.

Nu, já bych zase tak zbrkle nejásal. Ke snížení věkové hranice, nad kterou už je člověk odpovědný za své lumpárny, nabádají různí politici i odborníci průběžně. Mirek Topolánek včera připomněl, že on sám tak činil už před osmi lety. Ochota vlády a parlamentu razantně to vyřešit zrovna v tomto roce je až příliš okatou reakcí na to, že letos nám "dětičky" vraždily čtyřikrát, v Olešnici u Čestic dokonce kolektivně. Chystat se měnit zákon pod vlivem emocí je sice pochopitelné, ale taky podezřelé a důvěru to nebudí, protože by nemuselo jít o trvanlivé zboží.

Klidně se vsadím, že jen co ty hrůzné činy zakryje čas a jiné hity z politické nabídky, z úkrytů vylezou odpůrci represí, andělé shovívavosti, a chutě se dají do práce. Jejich argumentace je stále stejná, ale působivá a účinná: Zločinnost dětí má své sociální, psychologické a jiné příčiny a ty je třeba preventivně odstranit, a ne trestat děti. Což o to, poslouchá se to dobře, vždyť je to taky pravda; škoda jen, že to neřeší problém základní - jak ochránit slušné lidi před zločinci, i nezletilými, a to hned, ne perspektivně v nějakém tom lidskoprávním ráji ve šťastné budoucnosti.

Jeden z "preventistů" je v ČR policejním prezidentem. Včera se v televizi vyjádřil velice emotivně (včetně jiných témat) proti tomu, co se chystá v zákoně na čtrnáctileté. Podle Jiřího Koláře je třeba - teď mírně zjednodušuji - zlepšit funkci rodiny, a to až se podaří, děti nebudou vraždit. Předpokládám, že prezident policie ČR má v náplni práce dostihnout zločince a předat je spravedlnosti. Když se to daří, neznám lepší prevenci. Šlechtit vliv rodiny, školy, ulice, obce, lidského veškerenstva na růst člověka od dítěte po kmeta, může si Jiří Kolář dělat jako vedlejšák. Bude mu to ke cti, od Františka z Assisi víme, jak nevděčná jest to úloha.

Přiznám se, já jsem od policejního prezidenta, čili člověka praxe, čekal jinou námitku. Totiž že snížení hranice trestní odpovědnosti na 14 let je změna nedostatečná, kosmetická. V Anglii může před soudem stanout i desetiletý vrah. Je snad v tom království horší demokracie než u nás?

PRÁVO 13. září

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám