Hlavní obsah

O jednom kdyby

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslyšte příběh ze života. Bylo jich pět a rozhodli se podnikat, a to nikoli v oblíbeném oboru přešupování peněz od někud někam, ale v docela obyčejném strojírenství. Jejich projekt jim měl vydělat peníze, ale uživil by také hned od počátku padesát, po rozjezdu pak víc než stovku lidí.

Foto: Marian Kajzer
Článek

Že nejde o vidiny, ale o skutečně reálný projekt, to nejprve posoudili znalci z úřadu tehdejšího ministra Grégra. Uznale pokývali hlavami, leč peníze nenasypali, neboť do soukromých podniků sypat nesmějí. Tím spíš, když se do polochcíplých třičtvrtěstátních sype po miliardách bez naděje na jakýkoli výsledek, vlastně už jen na mzdy. Nešť, nepomůže-li stát, zkusili to u bank.

Hned dvě banky jim dokázaly hbitě spočítat, že projekt je nadějný, návratnost úvěru šest let, no neberte to za ty peníze! Zbývala už jen maličkost, totiž vklad z vlastních prostředků ve výši dvacet až pětadvacet procent, což představovalo deset až dvanáct miliónů. Pro šíbry a tuneláře z časů první Klausovy vlády, kteří dostávali miliardové úvěry za dobře uvázanou kravatu, by to byla prkotina, ale pět poctivých strojařů v tomto státě nedá dohromady ani jeden melounek.

Tím náš příběh končí, zbývá jen malý dovětek: čtyři z těch pěti nyní pracují u zahraničních firem, pátý odchází do penze. Odešla ale i naděje na stovku pracovních míst a možná i nějaké ty peníze z programu PHARE se bezvýsledně vrátily, odkud přišly, aby se některý moudrý pravicový poslanec mohl podivovat nedostatku podnikavosti v tomto národě. Máme-li dnes nezaměstnanost více než desetiprocentní, stovka pracovních míst to jistě nevytrhne.

Jistě by ale nebylo příliš nesnadné najít stovku podobných příběhů ze života, jaký jsem zde citoval z dopisu čtenáře. Kdyby však v této zemi skutečně existovala jakási podpora malého a středního podnikání, o které se stále mluví, byly by zde namísto stovek, možná tisíců udušených projektů vzkvétající nové malé a střední podniky, ale bylo by i více chuti do podnikání a víc pracovních míst. Obávám se však, že desetiprocentní nezaměstnanost povede vládu jen k tomu, aby "řešila" nezaměstnanost a že to skončí nějakým souborem opatření. Jediným opravdu účinným lékem proti nezaměstnanosti však je přirozená nabídka práce v prosperujících podnicích. Ty si ovšem vláda nenapíská nějakým opatřením, avšak mohly by začíst růst samy od sebe kdyby jim pro to konečně začala vytvářet podmínky.

PRÁVO 12. února

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám