Hlavní obsah

O horských boudách rozhodne jaro

Právo, Vladislav Prouza

Osud horských hotelů, pen­zionů a hřebenových bud zpečetí letošní jaro. Někteří nájemci končí kvůli výpadku Vánoc a Silvestra s dluhy už dnes. Vlastníci se většinou díky úsporám vesměs drží.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kompenzace státu nepokryjí náklady od 18. prosince prázdných baráků. „Měsíčně do nich vrážíme skoro čtvrt milionu korun z vlastních peněz. Zlomem bude jaro,“ tvrdí Daniel Eliáš z krkonošské Pece pod Sněžkou.

Majitel hospody v Peci a dvojice penzionů v sousední Velké Úpě čerpá snad všechny státní covidové programy. „Nevyšli bychom s tím ani náhodou. Ale oproti nájemcům, kteří musejí splácet nájmy, jsme na tom ještě dobře,“ srovnává Eliáš.

Lidé se vydali na sjezdovky navzdory zákazu vleků

Domácí

Nájemci sice mohou spolu s další pomocí čerpat stoprocentní kompenzace nájmu, musejí ale nejprve zaplatit vlastníkům a čekat, zda slíbené peníze od státu dostanou.

Půjčku jen těžko

„Pokud nemají na nájem, musejí si půjčit, což jde snad jenom u lichváře,“ říká majitel chaty Aurora Zdeněk Janouch. Ten boudu nad Pecí pod Sněžkou s šestnácti lůžky v pěti pokojích drží jenom díky platu lanovkáře a mzdě přítelkyně.

„Program covid mě minul, jelikož nejsem organizován v profesním cechu. Provoz prázdné boudy dotujeme spolu s přítelkyní ze zaměstnaneckých platů,“ tvrdí Janouch, jenž o zimních svátcích přišel o zhruba 110 tisíc korun na tržbách. „Co jsem slyšel, v Peci už skončili nájemci dvojice bud,“ doplnil Janouch.

Krušnohorská rozhledna Bleiberg čeká na znovuotevření

Cestování

Krachu horských penzionů začínají využívat investoři nemající kam investovat nahromaděné finance.

„Situace může donutit podnikatele k prodeji nemovitostí pod cenou. Přijdou o všechno, co léta budovali, kde bydleli a co bylo jejich živobytím. Buďto odejdou, nebo je noví vlastníci využijí jako nájemce,“ nastínila možný vývoj spolumajitelka hřebenové Luční boudy Klára Sovová, jíž zůstalo v tancích nejvýše položeného pivovaru v Česku okolo stovky hektolitrů piva Paroháč a miliony korun v zásobách.

„Jestli nám nedovolí otevřít, pivo budeme na jaře muset vylít,“ předjímá Sovová, která usiluje o výjimku alespoň pro hřebenové boudy, které představují záchytné body pro turisty v nouzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám