Hlavní obsah

O bojujících Češích na Ukrajině nemá BIS žádné informace

– Praha

Bezpečnostní informační služba (BIS) nyní nemá informace o tom, že by čeští občané cíleně a vědomě odjížděli bojovat do zahraničí. Rozvědka také nemá potvrzenou věrohodnou informaci, že by se nějací radikálové z Ukrajiny nebo ze Sýrie do Česka vraceli. Případný návrat takových lidí by představoval riziko, že by i v Česku mohli podniknout násilné akce. Řekl to v sobotu mluvčí BIS Jan Šubrt.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova BIS v pražských Stodůlkách

Článek

Video s mužem, který se představil jako Ivo Stejskal z Brna, nedávno zveřejnil doněcký server 62.ua. Muž v maskáčích na něm mluví o tom, že 14 dní cestoval přes celou Ukrajinu do Doněcka, aby mohl bojovat za povstaleckou Doněckou lidovou republiku.

Česká televize v pátek uvedla, že Ivo Stejskal dříve pracoval jako učitel tělocviku na základní škole v Brně. Z videozáznamu není patrné, jak a jestli vůbec se muž do bojů na Ukrajině zapojil.

Do hlavy nikomu nevidíte.
mluvčí BIS Jan Šubrt

Šubrt upozornil, že informace BIS nemusí být úplné. "Do hlavy nikomu nevidíte. Pokud se někdo rozhodne odjet bojovat do ciziny a nikomu to neřekne, není způsob, jak to zjistit," řekl. Připomněl také, že pokud je někdo bezúhonný a není z ničeho podezřelý, neexistuje zákonný důvod, jak mu v opuštění České republiky zabránit. "Děláme maximum pro to, abychom věděli o tom, zda se nějaký radikál, který bojoval v zahraničí, kde získal výcvik a zkušenosti, vrací do republiky," řekl.

O účasti českých občanů na bojích v zahraničí neměla BIS informace ani počátkem června, kdy proruští rebelové na východě Ukrajiny informovali, že zajali mnoho zahraničních žoldnéřů včetně českých občanů. Jejich tvrzení se tehdy nepodařilo ověřit z jiných zdrojů a české úřady o žádných českých zajatcích nevěděly.

Obavy z radikálů, kteří se vydávají bojovat do zahraničí, má také Británie, Francie či Německo. Jejich obavy se týkají zejména Sýrie. Z Evropy podle odhadů odešlo do Sýrie nejméně 1200 muslimských bojovníků. Bezpečnostní úřady hlavně upozorňují na to, že tito radikálové představují po návratu do Evropy vážnou teroristickou hrozbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám