Hlavní obsah

Novým senátorem za Kuberu byl zvolen primátor Teplic Hynek Hanza

Právo, ČTK, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Nástupcem Jaroslava Kubery (ODS), který v lednu zemřel, bude v Senátu teplický primátor a Kuberův stranický kolega i blízký spolupracovník Hynek Hanza. Ve druhém kole doplňovacích senátních voleb získal 57,17 procenta hlasů.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Teplický primátor a nově také senátor Hynek Hanza.

Článek

Porazil tak ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bergmana (Senátor 21), který získal necelých 43 procent hlasů. Volební účast byla mizivá, k volebním urnám přišlo ve 2. kole jen 9,26 procenta voličů (v 1. kole hlasovalo necelých 16 procent).

„Vždycky jsem říkal, že nejsem kopií Jaroslava Kubery, ale v Senátu půjdu jeho cestou,“ řekl Právu v reakci na své vítězství Hanza. „Dnes jsem z rukou paní Kuberové dostal poslední tenisovou raketu Jaroslava Kubery. Asi proto, abych s ní zasmečoval. To se povedlo, ale všechno má jeden černý puntík, a tím je právě to, proč se tyto volby vůbec konaly. Jaroslav Kubera by si zasloužil svůj mandát dotáhnout. Já se budu snažit ho v té funkci nahradit,“ dodal teplický primátor.

Na Teplicku volí Kuberova nástupce. Rouška je povinná, ale před komisí je třeba ji sundat

Domácí

Hanza triumfoval už v 1. kole, když mu hlas dalo bezmála 30 % voličů. O post po Jaroslavu Kuberovi se ucházelo celkem 10 lidí, včetně kandidátů vládních stran ANO (Zuzana Schwarz Bařtipánová) a ČSSD (Zbyněk Šimbera).

Zvolený Hynek Hanza byl řadu let jedním z nejbližších spolupracovníků Jaroslava Kubery. Na podzim 2018 se stal jeho nástupcem v čele Teplic (Kubera byl primátorem města 24 let), už předtím ale působil osm let (2010 až 2018) vedle Kubery na pozici náměstka primátora.

Na uspořádání Senátu volby na Teplicku nic významně nezmění. Rozložení sil bude platit až do podzimu, kdy se v říjnu spolu s krajskými uskuteční řádné senátní volby na třetině území republiky. Teplicka se letošní podzimní senátní volby týkat nebudou. Hanza se totiž ujme senátního mandátu po složení slibu na zbytek Kuberova funkčního období, tedy do 13. října 2024.

Kdo je Hynek Hanza
- dvaačtyřicetiletý teplický rodák
- od roku 1997 člen ODS
- od roku 2010 teplický zastupitel, od 2016 zastupitel Ústeckého kraje
- v roce 20185 vystřídal v čele Teplice Jaroslava Kuberu
- vystudoval bakalářský obor na Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci
- je ženatý, má syna

Hanza byl pokládán za mírného favorita vzhledem k tomu, že před týdnem vyhrál první volební kolo se ziskem 29,73 procenta hlasů. Bergman do finále postoupil díky 22,15 procenta hlasů.

Kuberova nástupce v horní komoře si měli lidé původně vybírat už na přelomu března a dubna. Vláda ale hlasování odložila kvůli epidemii koronaviru. Nejvyšší správní soud následně uvedl, že kabinet jednal mimo své pravomoci. Vláda proto následně musela nechat Parlamentem schválit zákon, který konání voleb určil nejpozději na červen. Volby na Teplicku i nyní kvůli nákaze doprovázela zvýšená hygienická opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám