Hlavní obsah

Novým plzeňským primátorem je Šindelář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Střídání stráží na plzeňské radnici. Dosavadního primátora Martina Baxu (ODS), který se stal ministrem kultury, nahradil v čele města jeho stranický kolega a někdejší technický náměstek Pavel Šindelář. Rošádu v pondělí posvětili zastupitelé.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Martin Baxa (vlevo) ve funkci plzeňského primátora skončil, v čele města jej nahradil Pavel Šindelář (oba ODS).

Článek

Šindelář byl jediným kandidátem a v tajné volbě získal od 42 přítomných zastupitelů 33 hlasů. „Slibuji, že se pokusím být co nejlepším primátorem pro všechny Plzeňany, i pro ty, co mě nevolili,“ prohlásil po volbě Šindelář.

Jednačtyřicetiletý politik a právník vykonával post náměstka primátora od roku 2014, v zastupitelstvu města je ještě o čtyři roky déle. Teď si dal jako jednu z priorit zvýšení bezpečnosti ve městě.

„Je několik lokalit, které obsadili lidé bez domova a zahraniční agenturní pracovníci,“ podotkl Šindelář, podle něhož je před dokončením návrh vyhlášky, která by měla na některých místech západočeské metropole zakázat popíjení alkoholu na veřejnosti.

„Aby si tam tyhle partičky přestaly dělat svoji předzahrádku,“ uvedl Šindelář.

Nejen důchody. Vláda chystá také valorizaci některých daní, řekl Jurečka

Domácí

Nový primátor věří, že se ještě do podzimních komunálních voleb podaří dospět k dohodě s majitelem komplexu Carimex, největší černé stavby v Plzni, o odstranění tohoto objektu.

A vysychající rekreační rybník Bolevák by měla v rámci unikátního projektu začít už v říjnu plnit voda z nedaleké řeky Berounky.

Baxa byl plzeňským primátorem od listopadu roku 2018, stejný post už zastával v letech 2010 až 2014 a mezi roky 2014 až 2018 byl náměstkem primátora pro oblast kultury.

Komunální volby: Průběh a přepočet mandátů voleb do zastupitelstev obcí

Komunální volby

„Zdejší radnice a město Plzeň mi velice přirostlo k srdci. Není možné ale vykonávat současně funkci primátora a ministra. Vzdávám se tedy funkce primátora města Plzně,“ prohlásil Baxa.

Reklama

Výběr článků

Načítám