Hlavní obsah

Nový ministr vnitra neplánuje ulehčit situaci lidem, kteří se brání zločinu sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Přestože kriminalita roste, přibývá krádeží i vloupání do rodinných domků a obchodů, nový ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nemíní ulehčit situaci lidem, kteří se rozhodnout bránit zlodějům sami. Řekl to v neděli v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Milan Chovanec

Článek

Bývalý ministr vnitra Radek John uvedl, že jsme podle něj pomalu v situaci, že bychom měli zloděje pohostit kávou. Jinak ustanovení o nepřiměřené obraně vede k tomu, že může být okrádaný stíhán a odsouzen. Zmínil, že vše nahrává zločincům, protože dojezdová doba po přivolání policie je dvacet minut.

Problém s dojezdovou dobou přiznal i Chovanec. „Těch dvacet minut je problém.“ Přesto ale nemíní měnit trestní zákoník. „Já tu nechci zavádět divoký západ. Pokud někdo půjde do vašeho domu se sekyrou, tak vás soud neodsoudí. Možnost obrany za každou cenu mi nepřijde v 21. století normální.“

John ale dodal: „Jste proti divokému západu a necháváte tu divoký východ. Já mluvím o nesmrtících zbraních.“

Chovanec ale dodal, že u medializovaných případů, jako byly nástražné případy s kušemi, nešlo o nesmrtící systém: „Těžko můžu přijmout, že když někdo jde krást konzervu, že ho nějaký samostříl zastřelí.“ Vloupání do rodinných domků přitom za rok vzrostlo z 5001 na 6093 a do obchodů z 3172 na 3700.

Pat s policejními prezidenty před řešením

Chovanec znovu uvedl, že příští týden ve středu může skončit situace dvou policejních prezidentů. Podle něj už došlo k dohodě s Petrem Lessym. Nyní závisí další vývoj na generálovi Červíčkovi.

„Lessy přišel s jasnou definitivní nabídkou, není to o jeho rezignaci,“ řekl Chovanec.

Bývalý policejní prezident Martin Červíček podal rozklad proti svému odvolání. Chovanec se s ním chce dohodnout na dalším postupu. „Je tady velká ochota na jeho straně to řešit, ale nechci na něj tlačit. Má pocit, že mu bylo ukřivděno,“ dodal nový ministr vnitra.

Naznačil i to, že pokud oba ustoupí, „pan Tuhý (současný náměstek policejního prezidenta pro vnější službu Tomáš Tuhý) se stane zastupujícím policejním prezidentem“.

Pokud se Chovancovi podaří s oběma dohodnout, chce do měsíce vypsat výběrové řízení na obsazení postu nového policejního prezidenta.

K osudu obou policejních prezidentů dodal: „Chci, aby oba dva zůstali u policie.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám