Hlavní obsah

Nový ministr spravedlnosti by měl Bradáčovou jmenovat, říká Němcová

Právo, ČTK, Jan Martinek
Aktualizováno

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) se ve čtvrtek postavila za jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze. Podle ní by nový ministr spravedlnosti měl respektovat návrh nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který chtěl Bradáčovou do této funkce jmenovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

Článek

„Jsem přesvědčena, že nejvyšší státní zástupce má odpovědnost za soustavu všech státních zastupitelství v republice a je na něm, aby navrhl člověka do každé pozice. V tomto ohledu je potřeba respektovat jeho návrh. Pokud by pochybil, tak by za takové pochybení nesl odpovědnost,“ vyjádřila se pro Právo Němcová.

Lenku Bradáčovou chtěl do funkce na Zemanův návrh jmenovat exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), jenže už to nestihl. Média spekulují, že jmenování Bradáčové bylo hlavním důvodem, proč premiér Petr Nečas Pospíšila tak bleskurychle odvolal. V ODS údajně existuje klika, pro kterou je Bradáčová nepřijatelná.

Nečas už před časem v rozhovoru mluvil o jejích údajných napojeních na bývalého předsedu ČSSD Jiřího Paroubka (NS-LEV21).

Zeman na Bradáčové trvá

Nejvyšší státní zástupce odpoledne popřel, že by se sešel s Nečasem kvůli jmenování Bradáčové. Na svém návrhu nicméně trvá a pokud se svým návrhem u nového ministra spravedlnosti neuspěje, má připravený "scénář".

Lze předpokládat, že v případě Zemanova neúspěchu a nesouladu s ministrem by ve věci mohlo dojít k takzvanému rozkladu. Patrně by o takovémto sporu rozhodoval soud, což se ještě v ČR nestalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám