Hlavní obsah

Novopečená senátorka Wagnerová navrhne v horní komoře zrušení sKaret

Novinky, val
Praha

Nově zvolená senátorka Eliška Wagnerová navrhne v Senátu zrušení kritizovaných sKaret, které slouží pro výplatu sociálních dávek. Podle ní jdou karty proti lidské důstojnosti a soukromí jednotlivce.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Eliška Wagnerová (vlevo)

Článek

„Sociální karta je puncem toho, že se určitá osoba ocitla v nepříznivé situaci, mnohdy bez vlastního zavinění, o němž jsou implicitně zpravovány subjekty, s nimiž vejde do právního vztahu skrze tuto kartu. Tak je bezdůvodně atakováno její soukromí a dotčena její lidská důstojnost,“ zkritizovala projekt nezávislá senátorka zvolená za Stranu zelených.

Wagnerová není jedinou, kdo takzvané sociální karty kritizuje. Například sociální demokraté nedávno oznámili, že rovněž hodlají co možná nejdříve podat ve Sněmovně návrh na zrušení těchto karet.

O osudu projektu z dílny odstupujícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) bude nyní jednat i jeho pravděpodobná nástupkyně v čele resortu Ludmila Müllerová.

V rozhovoru pro deník Právo uvedla, že bude nutné vést diskusi zejména o platební funkci karty. „Bude nutné vést dialog s výborem i v koalici. Já se budu snažit hovořit i s opozicí,“ řekla Právu Müllerová, jejíž nástup do vedení resortu již schválil výkonný výbor TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám