Hlavní obsah

Novoměstští si schovávají sníh na příští zimu

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásoba sněhu pro závod světového poháru v běhu na lyžích, který se ve Vysočina Aréně v Novém Městě na Moravě chystá na leden 2018, už je na hromadě – zásobník je plný, v nejbližších dnech se začne překrývat. Právu to potvrdil správce areálu Karel Klapač.

Foto: Jana Pechová, Právo

Karel Klapač na fotografii z roku 2016 při kontrole seřízení sněžných děl.

Článek

Největší zařízení svého druhu ve střední Evropě, zásobník sněhu v Novém Městě na Moravě, už pojal 50 tisíc kubíků technického sněhu.

Hromadu nafoukanou na plochu zhruba dvou fotbalových hřišť, umístěnou do prostoru podobného silážní jámě s vodopropustným dnem a zahloubenému do svahu, je nyní potřeba už jen srovnat a překrýt půlmetrovou vrstvou dřevní štěpky.

Už se to vyplatilo

Novoměstský zásobník sněhu vyrostl na severovýchodní straně Harusova kopce na podzim 2015 a jeho prvním úkolem bylo zajistit prosincový světový pohár v biatlonu o rok později.

Na výrobu technického sněhu měli minulou zimu jen několik málo dní s potřebnými teplotami pod nulou, zásobit se ale stačili a předpoklady, že minimálně dvě třetiny uložené hmoty přečkají v použitelné podobě, se potvrdily.

„Letos to šlo dobře,“ pochválil správce areálu příznivé počasí.

Zařízení svůj úkol splnilo a varovné hlasy nedostaly důvod se ozvat znovu. „Byly tu obavy, že voda z odtávajícího sněhu bude ochlazovat potok, což se, myslím, neděje. Ta stružka není ani nijak velká, většina vody se stačí vsakovat do země. Navíc v dobách letních veder, kdy ostatní potoky vysychají, tady se pramínek vody v korytě udržuje,“ popsal Karel Klapač.

Nová zásoba sněhu se ke slovu dostane až o Zlaté lyži 2018. Pokud by však příští zima byla na sníh štědrá, možná spolu s mírným doplněním poslouží až v závěru téhož roku dalšímu světovému poháru v biatlonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám