Hlavní obsah

Nové vládě důvěřuje necelá polovina lidí, tvrdí průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nové vládě premiéra Petra Nečase (ODS) důvěřuje podle internetového průzkumu společnosti SANEP 47,8 procenta lidí. Podle téměř dvou třetin dotázaných by měla navázat na činnost bývalého kabinetu Jana Fischera. Spokojenost s jeho úřednickou vládou vyjádřilo 70,7 procenta lidí, jichž se SANEP mezi 13. a 15. červencem ptal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nová vláda. Zleva: Heger (TOP 09), Dobeš (VV), Pospíšil (ODS), Kocourek (ODS), Drobil (ODS), Schwarzenberg (TOP 09), Drábek (TOP 09), Besser (TOP 09), Klaus, Fuksa (ODS), Vondra (ODS), Jankovský (VV), Nečas (ODS), Bárta (VV), Kalousek (TOP 09) a John (VV)

Článek

V pátek byl zveřejněn jiný průzkum, který se týkal nové vlády, tentokrát se lidí ptala agentura STEM. Podle ní by většina dotázaných na konci června, tedy měsíc po sněmovních volbách, dala nové koaliční vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) důvěru.

Poslanecká sněmovna bude o důvěře kabinetu hlasovat na schůzi, která začne 10. srpna. Předpokládá se, že vláda důvěru poslanců získá, neboť ve dvousetčlenné sněmovně má koalice 118 poslanců.

Kdyby o důvěře rozhodovala veřejnost, určitě a spíše by dalo podle průzkumu STEM svůj hlas vládě 53 procent občanů starších 18 let a 58 procent lidí, kteří se zúčastnili květnových voleb.

Trojkoalici by podpořilo 96 procent voličů ODS, 95 procent voličů TOP 09 a 83 procent voličů VV, ale jen 11 procent voličů KSČM a devět procent voličů ČSSD, uvedl STEM.

Reklama

Výběr článků

Načítám